Bosna i Hercegovina     | 22.06.2023. 14:34 |

Vlada KSB usvojila trogodišnji proračunski okvir (VIDEO)

FENA Duško Pucar, Foto: Duško Pucar

TRAVNIK, 22. lipnja (FENA) - Javni prihodi sljedeće godine na području Kantona Središnja Bosna, zbog ne tako povoljnih predviđanja, kretat će se u okviru ovogodišnjeg rebalansa proračuna u iznosu od oko 334 milijuna KM, izjavila je županijska ministrica financija Mirjana Plavčić nakon sjednice Vlade KSB u Travniku.

Vlada je na sjednici usvojila prijedlog dokumenta okvirnog proračuna KSB za razdoblje 2024. – 2026. godina, trogodišnji planski dokument koji se bazira na projekcijama kretanja koje utvrđuje Direkcija za ekonomsko planiranje te projekcijama o kretanju javnih prihoda Federalnog ministarstva financija.

- Predviđa se mali rast društvenog bruto proizvoda pa na temelju toga i mali rast javnih prihoda, što nam predstavlja ograničenje u planiranju sredstava, posebno u prvoj godini trogodišnjeg razdoblja. Uglavnom, 2024. godina kad su u pitanju prihodi, oni su planirani u visini rebalansa za 2023. godinu, negdje oko 334 milijuna KM. Svi smo svjesni da ovako rigorozne projekcije nose sa sobom veliku dozu rizika zbog utjecaja ekonomskih kretanja u široj međunarodnoj zajednici, koje će se zasigurno odraziti i na BiH, a onda i na kretanje osnovnog prihoda od PDV-a - kazala je Plavčić.

Pored okvirnog proračuna Vlada je usvojila i Izvješće o izvršenju proračuna KSB za 2022. godinu, koje je pokazalo da je od 21 milijun maraka planiranih za kapitalna ulaganja, realizirano samo šest milijun.

Stoga je usvojen zaključak kojim je zatraženo da se proračunski korisnici koji su imali predviđena kapitalna ulaganja očituju zašto ih nisu realizirali.

- Usvajanjem izvješća o izvršenju proračuna pokazalo se da je ostvaren suficit i da je u njegovoj strukturi više od polovice otpada na nerealizirana kapitalna ulaganja. U prošloj godini smo radili rebalans, određene stavke smo korigirali, planirali smo više sredstava na kapitalnim ulaganjima, no prije svega zbog spornih procedura javnih nabava, žalbi, možda i određene inertnosti proračunskih korisnika, kapitalna ulaganja su realizirana u malom postotku. Od planiranih 21, realizirano je svega 6,5 milijuna maraka i stoga je uslijedio zaključak Vlade da se svi preispitamo, da poduzmemo sve da se planirano realizira - pojasnila je Plavčić.

Slično misli i županijski premijer Tahir Lendo.

- Vidjeli ste da smo 2022. za kapitalne projekte od planiranih 21 utrošili šest milijuna. Tražili smo uz izvješće o usvajanju proračuna da se točno precizira u svakom ministarstvu i upravi koji su imali planirane kapitalne projekte, jesu li uradili, ako nisu zašto nisu, da dobijemo povratnu informaciju zašto se nije utrošilo 21 milijun za kapitalne projekte - rekao je Lendo.

Preuzmite VIDEO

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada KSB dogovorila sukcesivnu isplatu duga s RMU Abid Lolić Bila

Kreću pregovori o povećanju osnovice plaća za zaposlene u javnom sektoru KSB (VIDEO)

KSB: U prvom kvartalu 2024. javni prihodi 11 posto veći (VIDEO)

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine