Svijet     | 15.06.2023. 13:38 |

Pig: Mediji moraju raditi zajedno kako bi se suprotstavili prijetnji koju predstavlja vještačka inteligencija

FENA Agencije, Foto/ PAP

VARŠAVA, 15. juna (FENA) - Predsjednik Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) Clemens Pig, pozvao je novinske agencije da rade zajedno na suzbijanju prijetnje koju predstavlja umjetna inteligencija. On je govorio na otvaranju pete konferencije o budućnosti medija koju je organizovala Poljska novinska agencija (PAP) u Varšavi, a na kojoj sudjeluju direktor i zamjenik direktora Federalne novinske agencije (FENA), Elmir Huremović i Ilija Musa. Kao vodeća novinska agencija u Bosni i Hercegovini, FENA je jedina punopravna članica EANA-e iz BiH. 

Pig je rekao da vještačka inteligencija u pogrešnim rukama može dovesti do ogromnih talasa lažnih vijesti, napadajući i ugrožavajući demokratska društva.

- Zbog toga je za nas, kao novinske agencije, ključno da radimo zajedno, koristimo jedni od drugih u izgradnji znanja o vještačkoj inteligenciji, njenim izazovima i prilikama, te da sarađujemo na zajedničkim rješenjima kako bismo se mogli nositi s valovima lažnih vijesti i sličnim izazozovima podržanih vještačkom inteligencijom - rekao je on.

Dodao je da ozbiljni mediji mogu opstati u ovoj borbi samo uz kredibilno i pouzdano novinarstvo.

Ruski rat protiv Ukrajine, rekao je Pig, pokazao je kako autokratski režimi potkopavaju slobodu upotrebom propagande i lažnih informacija.

Dotičući se iste teme, Wojciech Surmacz, predsjednik PAP-a, rekao je da se od ruske invazije Poljaci i Ukrajinci "bore sa velikim talasom lažnih informacija o tome šta se dešava u Ukrajini, o tome šta se dešava u Poljskoj, o tome ko smo i kakvi su."

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

EANA osudila napad na urede AFP-a u Gazi

EANA: Hitan poziv da se osigura sigurnost novinara koji izvještavaju iz zona sukoba

Novinska agencija APA osvojila nagradu EANA 2023

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije