Kultura     | 19.05.2023. 12:24 |

Koncert Ansambla 'Lado', nakon 20 godina, sutra u Sarajevo

FENA Nermina Omerbegović, Foto: Alma Pašić Delić

SARAJEVO, 19. maja (FENA) - Koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado"  bit će održan 20. maja u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Kantona Sarajevo u organizaciji Udruženja ARTIS i BKC-a. 

Direktorica Ansambla „Lado“ Ileana Jurin Bakotić istakla je da će „Lado“ nakon skoro 20 godina nastupiti pred sarajevskom publikom.

-„Lado“ će sutra izvesti standardni plesni program. Izvest ćemo neke od najljepših, najizvođenijih koreografija koje imamo na svom repertoaru. Između ostalog, našu poznatu koreografiju „Ladarke“, koja je  svojevrsna „himna“ i zaštitni znak Ansambla, poznate Prigorske plesove, Vrličko kolo Zvonimira Ljevakovića.. Izvest ćemo i neka nova glazbena djela koja smo pripremili za sutrašnji koncert - kazala je Ileana Jurin Bakotić.

Direktorica Ansambla istakla je da je „Lado“ jedini nacionalni profesionalni folklorni ansambl u Hrvatskoj. Osnovan je 1949.i sljedeće godine obilježava 75. godina umjetničkog djelovanja.

- Ansambl "Lado" ima ukupno 76 zaposlenih, od toga 55 umjetnika, što plesača, pjevača i glazbenika. Ono po čemu je Ansambl "Lado" poznat  u odnosu na druge ansamble ovog tipa jeste da su naši plesači ujedno i pjevači, a naši glazbenici su multiinstumentalisti i sviraju i klasične i tradicionalne instrumente - istakla je Jurin Bakotić.

Na programu koncerta "Lado" bit će i Linđo, dubrovačko-primorska poskočica, Ej sviraj Pavo - pjesme i plesovi iz Baranje, Goranski bal te  Krčki tanac, Drmeš ...

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Koncert za klarinet i klavir u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru 11. marta

Korizmenim koncertima Ansambl Lado obilježava 75. godišnjicu umjetničkog rada

Sarajevo Big Bend priređuje koncert sjećanja na Kemala Montena

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli