Bosna i Hercegovina     | 18.05.2023. 13:00 |

Prestanak padavina uslovio stagnaciju i blago opadanje vodostaja na rijekama Una i Sana

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiva

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Prestanak padavina tokom protekle noći uslovio je stagnaciju i blago opadanje vodostaja na većini hidroloških stanica na rijekama Una i Sana. Danas i narednih dana ne prognoziraju se nove značajnije padavine tako da se, prema rezultatima simulacija prognostičkih sistema, očekuje povlačenje vode u korita i stabilizacija vodostaja u rijekama, navodi se u informaciji Agencije za vodno područje rijeke Save o stanju vodostaja u 12.00 sati. 

Na svim ostalim stanicama na vodnom području rijeke Save u FBiH uglavnom se bilježi opadanje vodostaja i normalno hidrološko stanje. Blagi porast vodostaja je na neposrednom slivu rijeke Save u Odžačkoj i Srednjoj Posavini. Prema trenutnim rezultatima simulacija prognostičkih sistema, ne bi trebalo doći do proglašenja redovne odbrane od poplava na ovom području.

Iz Agencije sugerišu nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuju pojačan oprez.

Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) sprovesti mjere samozaštite u cilju smanjena i preduprijeđenja
eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.

Informacije o aktuelnim izmjerenim vodostajima na svim hidrološkim stanicama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH su dostupne na internet stranici Agencije za vodno područje rijeke Save: www.voda.ba.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološko stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Agencija za vodno područje rijeke Save: Imamović i Klarić iznose neistine

U ovoj godini nastavak čišćenja korita rijeka Spreče, Bosne, Vrbasa i Drine

Tokom noći zabilježen porast vodostaja na većini stanica na slivovima Bosne i Drine

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli