Kultura     | 10.05.2023. 14:59 |

Vlaisavljević apelovala da se prevaziđu birokratski problemi pri izložbama van BIH

FENA Saopćenje, Foto/ Federalno ministarstvo kulture i sporta

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Ministrica kulture i sporta Federacije BiH Sanja Vlaisavljević sastala se danas sa akademskom umjetnicom Hannom Dujmović koja priprema izložbu umjetničkih slika iz ciklusa "Radost življenja" 23. maja u beogradskoj Galeriji "Štab".

U saopćenju Ministarstva kulture i sporta FBiH se navodi da je Hanna Dujmović informirala ministricu o birokratskim preprekama koje umjetnicima otežavaju postupak izvoza umjetničkih djela iz Bosne i Hercegovine, što ponekad rezultira i kašnjenjem te nemogućnošću organiziranja izložbi van naše zemlje.

- Od izuzetne je važnosti uvijek imati u vidu da umjetnici svoj profesionalni život ostvaruju razmjenom umjetničkih djela sa drugim galerijama. Korak nadilaženja birokratskih smjernica od 15 dana je danas prevaziđen uz apel svim nadležnim institucijama od kojih umjetnici žive da pronađu model nadilaženja ovih prepreka te u najkraćem roku omoguće umjetnicima da ostvare svoja prava i rade posao od kojeg žive - apelirala je ministrica Vlaisavljević.

Hanna Dujmović je ohrabrena da koordinira sve mlade umjetnike koji imaju iste ili slične probleme da se obrate Federalnom ministarstvu kulture i športa sa prijedlozima i idejama kako da ubuduće olakšamo njihov posao, saopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.

         

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Restauracija Historijskog muzeja BiH od izuzetnog značaja za bosanskohercegovačku baštinu

Ministarstvo kulture i sporta planiralo izdvajanja od 12 miliona za kulturu i sport

U Federaciji BiH broj upisanih studenata manji za 6,1 posto, diplomiranih za 10,6 posto

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel