Bosna i Hercegovina     | 07.04.2023. 17:41 |

Smanjena cijena taksi za provođenje radnji u postupku homologacije

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiva

SARAJEVO, 7. aprila (FENA) - Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj 5. aprila donesena je Odluka o dopuni tarife administrativnih taksi kojom se smanjuje cijena taksi za provođenje radnji u postupku homologacije.

Tom odlukom, donesenom na zahtjev Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, naknada za potvrde usklađenosti za pojedinačno vozilo smanjena je za 50 posto, dok se potvrda o usklađenosti kod homologacije tipa, dijelova i opreme vozila u potpunosti ukida.

Kako je istakao resorni ministar Edin Forto, nepoznat je broj, a nerijetko i smisao, tzv. parafiskalnih nameta, a zapravo različitih taksi i naknada koje opterećuju građane i privredne subjekte, dodatno poskupljujući život i poslovanje.

- Opredjeljenje Vijeća ministara BiH za redukciju i ukidanje pojedinih nameta dugo je bilo samo slovo na papiru. Ovim ukidanjem će građani zaista osjetiti uštede koje su u konačnici manje za 627.000 KM - naglasio je Forto, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Forto: Predložit ćemo Vijeću ministara proglašenje moratorija na taksu za odlazećeg putnika (VIDEO)

Kosovo ukida taksu BiH

Sjednica kosovskog parlamenta bez konkretnih odluka o taksama

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel