Ekonomija     | 14.03.2023. 13:06 |

Rajšter: Izgradnja tunela Prenj najveći građevinski izazov na Koridoru Vc (VIDEO)

FENA Vanja Tolj, Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 14. marta (FENA) - Izgradnja tunela Prenj će biti na Koridoru Vc jedan je od najvećih građevinskih i inžinjerskih izazova u Bosni i Hercegovini i kada bude završen, bit će jedan od najdužih cestovnih tunela u Evropi, kazao je projektant tunela Prenj iz slovenske kompanije Elea iC David Rajšter, na današnjem stručnom skupu „Tunelogradnja u BiH - Koridor Vc“ u Sarajevu.

Kako je kazao, na projektovanju tunela radi međunarodna ekipa od oko 50 stručnjaka, jer radi se o tehnički izuzetno zahtjevnom projektu po pitanjima sigurnosti, ventilacije, prometa i hidrogeologije, gdje i leži najveći izazov.

Projektovanje tunela Prenj bit će završeno polovinom ove godine, a nakon toga vjerovatno i tenderske procedure. Rajšter napominje da se radi o radovima u ogromnom planinskom masivu, zbog čega će ti radovi biti specifični.

- Kada završimo projektovanje i tenderske procedure, započet će gradnja tunela.Teško je trenutno odrediti koliko dugo će trajati gradnja tunela, jer imamo nepoznate faktore koji mogu produžiti ili skratiti vrijeme izgradnje.Tunel će biti specifičan  jer se radi o ogromnom planinskom masivu bez lateralnih pristupa preko kojih bi smo obavili ispitivanja materije. Zbog toga radimo procjene drugim metodama, uzimamo uzorke sa drugim sličnih masiva i na bazi toga radimo prognoze mehaničkog ponašanja - izjavio je Rajšter.

Napominje da su geotehnički i hidrološki  rizici izgradnje tunela Prenj veliki, zbog čega će se fazi ispitivanja pristupiti veome oprezno i detaljno.

- U slučaju da se dogode neki scenariji za koje mi smatramo da su mogući, napredak će biti usporen, ali za svaki scenarij imamo rješenje. U ovom momentu je o tome nezahvalno govoriti - dodao je.

Stručni skup „Tunelogradnja u BiH - Koridor Vc“, koji je okupio  eminentne inžinjere i stručnjake iz oblasti projektovanja i izgradnje tunela na Koriduru Vc u Bosni i Hercegovini, počeo je danas u Sarajevu, u organizaciji Uudruženja inžinjera geotehničara u BiH, a u saradnji s JP Autoceste FBiH d.o.o Mostar.

Skup je podržan bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Preuzmite VIDEO

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Počiteljski most saniran, još nije poznat datum puštanja u promet

'Eko Dvogled':Trasa autoceste na Koridoru Vc južno od Mostara nije u skladu sa standardima EBRD-a

Lasić: Uz novih 42 kilometra, do kraja godine će se u Federaciji BiH graditi 100 kilometra autoceste na Koridoru Vc

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu