Stranačke aktivnosti     | 12.03.2023. 09:13 |

Priopćenje za javnost OO HRS Uskoplje

FENA Saopćenje, Foto/ arhiv

Priopćenje za javnost: RUDNIK GRAČANICA USKOPLJE: „NE MOŽEMO IH ISELITI, IDEMO IH POTKOPATI“ – NESAVJESNIM RADOM UGROŽENA HRVATSKA NASELJA


Mještane Rosulja i Humca, u općini Gornji Vakuf Uskoplje, probudila je glasna tutnjava. Kada su izašli iz svojih kuća, dočekao ih je apokaliptičan prizor: slijedom potkopavanja tla došlo do ogromnog odronjavanja i klizišta pored njihovog naselja, čime je direktno ugroženo osam obiteljskih kuća.

 

Nažalost, ono o čemu se HRS u više navrata očitovao i govorio kako nadležni moraju djelovati zbog netransparentnog rada rudnika Gračanica, na kraju se pretvorilo u stvarnost, čime su ova hrvatska naselja dovedena u opasnost. Već godinama traje nastojanje lokalnih i županijskih vlasti da se rudnik proširi na način da se hrvatska naselja isele. Kako im se to ne dopušta, oni su se odlučili na potkapanja istih. Rezultat tih potkapanja je klizište koje se dogodilo i neizrecivi strah mještana da bi se klizište dodatno moglo proširiti i uništiti im njihove domove. Dakle, ono što im nije uspjelo legalno, Rudnik izgleda nastoji uraditi na silu.

Unatoč pozivima, mještanima se nije obratio nitko od odgovornih ni iz rudnika, niti iz vladajućih struktura. Moramo podsjetiti javnost kako je širenje rudnika na način iseljavanja hrvatskih povratničkih naselja, citiramo, „koalicijski dogovor HDZ-a i SDA“ nakon pretprošlih izbora. Je li to razlog što se nitko mještanima ne obraća?

HRS će preko Parlamenta Federacije Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, sektoru za rudarske poslove, uputiti zahtjev za inspekcijski nadzor na lokaciji klizišta te dostavljanje izvješća o istome kako bi mogli pokrenuti pravosudne procese u cilju zaštite interesa mještana čiji su domovi ugroženi nesavjesnim radom.

O.O. HRS-a Uskoplje

 


 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Skoplja potpisale sporazum o saradnji

Nadbiskup Vukšić se susreo s predsjednikom Republike Sjeverne Makedonije

Na mail adrese srednjih škola u Skoplju stigle prijetnje o postavljenoj bombi

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije