Svijet     | 17.02.2023. 10:06 |

Jedna od najstarijih novinskih agencija, bugarska BTA slavi 125. rođendan

FENA Agencije, Foto/ BTA

SOFIJA, 17. februara (FENA) - Poštansku markicu posvećenu 125. godišnjici Bugarske novinske agencije (BTA) predstavili su generalni direktor BTA Kiril Valčev i izvršni direktor Bugarske pošte AD Filip Aleksijev. Generalni direktor BTA izjavio je da je pokretanje markice jedan od najjačih načina da se proslavi ova godišnjica.

Markica je prerasla u simbol sjećanja i kolekcionarski predmet. To je druga poštanska marka posvećena BTA. Prva je pokrenuta 1998. godine povodom stogodišnjice novinske agencije.

Osnovana 1898. godine, Bugarska novinska agencija (BTA) jedna je od najstarijih novinskih agencija u Evropi i u svijetu. Među samo desetak agencija koje su djelovale krajem 19. stoljeća: Agence Havas iz Francuske (procjena 1835., prethodnica Agence France-Presse), Reuters Telegram Company (1851.) i Press Association (1868.) Britanije, Associated Press of US (1846.), danski Ritzaus Bureau (1866.), norveški Norsk Telegrambyrå (1867., sada Norveška novinska agencija NTB), Mađarski telegrafski ured (MTI) (1880.), Finska novinska agencija (STT) ) (1887.), Rumunska agencija (današnji AGERPRES) (1889.) i Švajcarska telegrafska agencija (1894).

Bugarska novinska agencija (BTA) slavi svoj 125. rođendan 16. februara, kada je 1898. godine izašao njen prvi bilten. Taj bilten rukom je napisao prvi direktor BTA Oskar Iskander, Armen, doktor filozofije, izdavač i urednik novina. Bilten na četiri stranice sadržavao je sedam depeša iz Beča, Atine i Carigrada. Druge stavke u prvom biltenu pokrivale su oscilacije berzanskih cijena i predstojeći duel u Parizu. Kopije su ručno dostavljene svakom od šest pretplatnika, a to su bile vladine institucije, sofijske novine i strane diplomatske agencije.

BTA U svojoj arhivi čuva sve svoje biltene i publikacije od 1898. godine, preko 100.000 priloga i više od devet miliona fotografija. Najstariji negativi datiraju iz kasnih 1930-ih. Digitalizacija fototeke počela je u avgustu 1997. godine.

Premijer Galab Donev, članovi Vijeća ministara, predstavnici vlade i civilnog sektora, nacionalni ombudsman, Bugarska akademija nauka, Bugarska nacionalna biblioteka, univerziteti i kulturne organizacije širom Bugarske, međunarodne novinske agencije uputile su svoje čestitke generalnom direktoru BTA, Kirilu Valčevu povodom 125. godišnjice agencije.

Očekuje se da će obilježavanju 125. godišnjice prisustvovati predstavnici međunarodnih novinskih agencija s kojima je BTA povezana. Potpredsjednica Bugarske Iliana Jotova sastat će se u četvrtak popodne sa stranim gostima u BTA-ovom multimedijalnom centru MaxiM. Potom će se pridružiti bivšim i sadašnjim radnicima BTA i gostima na koncertu povodom tog događaja u sofijskoj dvorani Bugarska, objavila je BTA.  

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Vuković za BTA: Iskustva Bugarske u poljoprivredi i turizmu zanimljiva su kompanijama u BiH

Rumunski plivač David Popovici najbolji sportista Balkana u izboru BTA, Lana Pudar deveta

Bugarska predstavila projekte za proširenje luka u Ruseu i Varni kako bi se povećala pomoć Ukrajini

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel