Kultura     | 11.02.2023. 10:22 |

Tanović: Filmski Centar Sarajevo bh. i regionalni centar za digitalizaciju filmskih traka

FENA Nermina Omerbegović, Foto:

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Zahvaljujući peticiji koju je Filmski Centar Sarajevo (FCS) podnio prije dvije godine Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Zbirka filmskog materijala J.P. "Filmski Centar Sarajevo" proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, čime je otvoren put za ostvarivanje osnovnog zadatka Centra - zaštita i digitalizacija svih filmova u vlasništvu FCS.

Govoreći u razgovoru za Fenu šta je između ostalog urađeno u Filmskom Centru Sarajevo, direktorica Ines Tanović navodi da je prvi put napravljen adekvatan prostor za smještaj filmova.

- Urađeni su građevinski radovi zamjene stolarije, ugrađena je nova plastična stolarija, troja blindirana vrata, kao i rekonstrukcija drugog dijela zgrade objekta u naselju Jagomir – uređenje kancelarija, krečenje, stavljanje novog poda, montiranje priručne kuhinje i nabavka električnih aparata, demontaža uništene unutarnje stolarije, nabavka i montaža nove. Time je rekonstruisan prostor za potrebe digitalizacije filmske građe - navela je Tanović.

Ona također ističe da je dugotrajnim i zahtjevnim procesom aplikacije na Fond američkih ambasadora otvoren putem Američke ambasade u BiH dobijen grant u iznosu od 308.003,00 USD "Preserving BiH Film Heritage For Future Generation" kojim se nastavilo intenzivno raditi na opremanju  prostora i nabavci potrebne opreme za digitalizaciju, kao i obuci ljudi za rad na složenom i sofisticiranom projektu koji će po prvi put biti omogućen u Bosni i Hercegovini. U pet stručnih kurseva, edukatori iz Srbije, Bolonje, Amerike i Slovenije su održali obuke za zaposlene kako bi se nabavljena oprema mogla staviti u upotrebu.

U aktivnosti Filmskog centra Sarajevo uključila se i Fondacija za kinematografiju koja je dodijelila Centru grant u svrhu nabavke nedostajeće opreme za digitalizaciju filmova koji je uspješno realizovan.

- Nakon što su 2021. i 2022. bile u znaku nastavka finansijske i poslovne konsolidacije javnog preduzeća JP Filmski centar Sarajevo, te pokretanja više potpuno novih različitih projekata, 2023. treba predstavljati godinu stabilnog poslovanja i širenja razvojnih projekta i planova za ovo preduzeće - smatra Tanović.

Filmski centar Sarajevo u 2023. godini planira realizirati niz ambicioznih razvojnih i programskih projekata i aktivnosti koje proizlaze iz uloge i misije zbog kojeg preduzeće postoji.

Ines Tanović navodi da je u planu za ovu godinu nastavak procesa digitalizacije filmova u vlasništvu Filmskog Centra Sarajevo, što obuhvata fundus više od 1.000 naslova.

- S obzirom na to da je u prošloj godini kompletirana oprema za digitalizaciju i realizirano stručno usavršavanje kadrova koji su se time osposobili za rad na najsavremenijoj tehnologiji, Filmski Centar Sarajevo postao je BiH i regionalni centar za digitalizaciju svih formata filmskih traka (35mm, 16 mm kao i super 8 mm i 8 mm) čime se otvorila i mogućnost komercijalnog poslovanja Centra - istakla je ona.

Tanović navodi da je jedan od značajnijih projekata koji je pokrenut u 2022. godini, a nastavlja se u ovoj, rad na digitalizaciji i restauraciji filma "Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji" Bate Čengića u vlasništvu Filmskog Centra Sarajevo, a u zajedničkoj saradnji Creative Europe MEDIA PROGRAM, Kinoteke Slovenije, Hrvatskog filmskog arhiva i Austrijskog filmskog arhiva zajedno sa stručnjacima iz FCS koji su time prošli potpunu edukaciju na tako složenom poslu zajedno sa snimateljem filma Karpom Aćimovićem Godinom. Film bi premijerno trebao biti prikazan na nekom od svjetskih festivala u programu Klasik.

- Također planiramo nastavak izuzetno uspješnog projekta "Kako čitati film" koji vodi Faruk Lončarević jednom sedmično tokom cijele godine uz prikazivanje bh., regionalnih i stranih filmova uz stručna predavanja. U planu je i organizacija stručnih predavanja o teoriji i historiji filma tokom cijele godine na sedmičnom nivou (jedan od najavljenih gostiju je i prof. Miroslav Ćiro Mandić, bh. reditelj i scenarista) -podvukla je Tanović.

Direktorica Filmskog centra Sarajevo Ines Tanović u razgovoru za Fenu kazala je da će primarni posao biti nastavak popisivanja filmske građe i pravljenje dokumentacije za svaki film jer takva nije postojala niz godina u FC objedinjena u jedan dokument i po pravilima struke.

- U prošloj godini je napravljen katalog igranih filmova, a u 2023. godini će se nastaviti sa popisivanjem dokumentarnih filmova, formati na kojima se nalaze, godina proizvodnje, autori i saradnici. S obzirom na to da se radi o fondu s više od 700 filmova, taj posao će se raditi više od jedne godine. Popis filmova će se kao značajan dokument napraviti u formi štampanog kataloga sa fotografijama iz svakog filma kao osnovni kapital ovog FC sa kojim se možemo ponositi - podvukla je direktorica Filmskog centra Sarajevo.

Ona je istakla da je Katalog osnova za organizovanje štanda FC na međunarodnim festivalima, jer će on uz Katalog igranih filmova činiti osnovu za razgovor sa svim budućim partnerima koji su zainteresovani za organizaciju retrospektiva bh. filma, kao i distributerima za kupovinu filmova za TV prava, kao i prava za emitovanje na digitalnim platformama.

Također će u okviru aktivnosti Filmskog Centra Sarajevo početi proces utvrđivanja gdje se nalaze originalni negativi bh. filmova kako bi ih pokušali vratiti u BiH.

Tanović je istakla da će se u ovoj godini nastaviti rad na izradi knjige "Historija bh. filma" za koji je okupljen urednički tim i autori koji su se prihvatili obilnog posla.

- Treba nastaviti raditi na prikupljanju građe te pisanju historije igranog i dokumentarnog filma koje treba objediniti u jednoj knjizi. Svakako treba uspostaviti saradnju sa Kinotekom BiH u najboljem duhu zaštite filmske građe - smatra Tanović.

Direktorica Filmskog Centra Sarajevo Ines Tanović podvukla je da će također biti nastavljena saradnja sa školama – osnovnim i srednjim u organizaciji projekcija filmova u Free kinu Valter.

Tanović također navodi da će u okviru aktivnosti Centra početi pregovori sa Ministarstvom za obrazovanje oko mogućnosti uvođenja predmeta BH film – filmska lektira u srednje škole, ili čak pokrenuti otvaranje specijaliziranog odsjeka u gimnazijama za predmete iz filmske umjetnosti.

U planu su i otvaranje postojeće izložbene postavke u prostorijama FCS u naselju Nahorevo za posjetioce koja će biti nukleus za formiranje Muzeja bh. filma gdje će se zainteresovani moći upoznati sa filmskim blagom koje posjeduje FCS, kao i starim tehničkim sredstvima s kojima su se nekada proizvodili filmovi, ostvarivanje kontakta sa Kinotekama u regionu i filmskim centrima u zemljama bivše Jugoslavije u svrhu potpisivanja bilateralnih odnosa - razmjenjivanja filmova i filmske građe.

Osim navedenog, Centar za ovu godinu ima još brojne planove koji bi prije svega trebali da doprinesu popularizaciji bh. filma

Između ostalog, predviđena je i retrospektiva izbora najboljih bh. filmova iz FCS na svjetskim festivalima na kojima su bh. autori dobijali značajne nagrade, pomociju bh. filma sa štandom i katalogom Filmskog Centra na regionalnim i europskim festivalima, te organizovati projekcije igranih filmova iz fundusa Filmskog centra u Free kinu Valter kako bi publika imala mogućnost da gleda stare filmove na velikom platnu. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Od sutra besplatno online dostupan film iz istorije bh. kinematografije: 'Sarajevo 1920'

Arhivski filmovi na Ondemand.kinomeetingpoint.ba: Spašena memorija filmskog grada

Izložba 'BiH kinematografija 1947-1994' u Filmskom centru Sarajevo

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu