Svijet     | 19.01.2023. 12:28 |

Mirovnjaci UN-a pronašli masovne grobnice u istočnom Kongu

FENA Internet

JOHANESBURG, 19. januara (FENA) - Na istoku Demokratske Republike Kongo otkrivene su masovne grobnice s 49 tijela, saopćile su u četvrtak Ujedinjene nacije, pripisujući ubistva grupi etničkih milicija.

Četrdeset i dva tijela, među kojima 12 žena i šestoro djece, pronađena su ukopana u selu Nyamamba, u pokrajini Ituri. Tijela sedam muškaraca pronađena su u selu Mbogi, tridesetak kilometara istočno od glavnog grada pokrajine Bunia, objavila je mirovna misija UN-a MONUSCO na Twitteru.

- MONUSCO oštro osuđuje ova varvarska i kukavička ubistva koja se pripisuju CODECO-u - navodi se u tweetu i dodaje se da su mirovne snage pokrenule patrolu u tom području tokom vikenda nakon što su saznale za napade.

CODECO je jedna od desetaka milicija koje djeluju u istočnom Kongu. Njeni pripadbici uglavnom dolaze iz etničke poljoprivredne zajednice Lendu, koja izvodi redovne napade na stočare Hema u pokrajini Ituri.

CODECO, koji je podijeljen na frakcije i djeluje u udaljenim regijama, nema portparola i nije se mogao dobiti radi komentara.

Najmanje 195 civila je ubijeno, a 84 su oteta u napadima koji se pripisuju CODECO-u i suparničkoj miliciji zvanoj Zair od početka decembra, čime je broj raseljenih u pokrajnii Ituri povećan na više od 1,5 miliona, saopćila je misija UN-a.

Portparol vlade Konga nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom, prenosi Reuters.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U poplavama u DR Kongu i Republici Kongo više od 300 poginulih

Grupa opozicionih kandidata u DR Kongu zaprijetila protestom zbog izbornih nepravilnosti

Kongoanski nobelovac objavio kandidaturu za predsjednika

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu