Stranačke aktivnosti     | 15.01.2023. 10:07 |

Priopćenje za javnost Hrvatskog Narodnog Vijeća BiH

FENA Saopćenje

HNV BiH najoštrije osuđuje kontinuitet mrziteljskog političkog govora Milorada Dodika

UO Hrvatskog narodnog vijeća u BiH najoštrije osuđuje kontinuitet mrziteljskog političkog govora koji Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Republike Srpske, odašilje u javni prostor.

 

Ranije je Milorad Dodik iznosio stavove o Bošnjacima kao konvertitima i podaničkom narodu, a sada i Hrvate naziva "pokatoličenim Srbima" te priziva život "Srba u jednoj državi". Osim navedenog, Dodik iznosi i ženomrzačke stavove prema ministrici vanjskih poslova BiH, Biseri Turković, aludirajući da joj je "svaka za šamara", što je nedopustiv jezik koji jedan visoki zvaničnik nikako ne bi smio koristiti u javnom prostoru.

Bez obzira na to što je dio javnosti možda navikao na Dodikov govor mržnje, pozivamo sve relevantne međunarodne organizacije da osude ovu retoričku praksu, koja nas udaljava od civilizacijskog kruga kojem kao društvo i ljudi pripadamo.

UO HNV BiH poziva na konstruktivne dijaloške aktivnosti, mirovni angažman i izgradnju funkcionalnog društva i države Bosne i Hercegovine. Nećemo šutjeti i mirno promatrati dok Milorad Dodik Bošnjake i Hrvate pokušava poniziti, te na taj način testirati granice Zapada i međunarodne zajednice.

Hrvatsko
Narodno
Vijeće
BiH

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Kesić: Ključ je sačuvati državu i mir u BiH

Priopćenje za javnost Hrvatskog narodnog vijeća BiH

HNV BiH osudio ponašanje stranaka koje traže poništavanje Inzkovog zakona

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu