Svijet     | 12.01.2023. 18:16 |

Najveća epidemija kolere u zadnja dva desetljeća pogodila Malavi

FENA Internet

LILONGWE, 12. januara (FENA) - Najveća epidemija kolere koja je pogodila Malavi u posljednja dva desetljeća odnijela je 750 ljudskih života, saopćila je ministrica zdravstva te zemlje, dok je šef Svjetske zdravstvene organizacije opisao tu jugoistočnu afričku zemlju kao jednu od najteže pogođenih usred tekućih globalnih epidemija koje su "rasprostranjenije i smrtonosnije od normalnih". 

Ministrica zdravstva Malavija Khumbize Kandodo Chiponda u četvrtak je naredila zatvaranje mnogih kompanija koje nemaju čistu vodu, toalete i higijenske objekte za odlaganje smeća te je najavila ograničenja prodaje gotove hrane.

- Nastavljamo bilježiti sve veći broj slučajeva širom zemlje, uprkos znakovima smanjenog prenosa i smrti u nekoliko područja - rekla je Chiponda u saopćenju i pozvala na pridržavanje sanitarnih i higijenskih mjera, javlja Associated Press. 

Chiponda je u srijedu rekla da je 17 ljudi umrlo od 589 novih slučajeva "u posljednja 24 sata". Dodala je da je u Malaviju registrovano 22.759 slučajeva od početka epidemije u martu prošle godine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Najmanje 75 umrlih od kolere u Somaliji

U epidemiji kolere u Etiopiji preminule 23 osobe

Južnoafrikanci krive gradske vlasti za porast slučajeva kolere

Promo

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa