Svijet     | 05.01.2023. 12:11 |

Papa Franjo predvodio katolike na oproštaju od bivšeg pape Benedikta

FENA Internet, Foto/ Vatican News

VATIKAN, 5. januara (FENA) - Papa Franjo predvodi sahranu bivšeg pape Benedikta, održavši propovijed u kojoj je svog prethodnika usporedio s Isusom pred destinama hiljada ožalošćenih na Trgu svetog Petra u Vatikanu.  

 

 

Uz zvuk zvona, 12 nosača iznijelo je drveni lijes s tijelom Benedikta iz Bazilike Svetog Petra i stavilo ga na tlo ispred najveće crkve u kršćanskom svijetu, prenosi Reuters. 

Nakon toga uslijedio je aplauz u znak poštovanja prema Benediktu, heroju rimokatoličkih konzervativaca koji je šokirao svijet davši ostavku prije gotovo deset godina.

Papa Franjo je na trg stigao u kolicima zbog problema koje u posljednje vrijeme ima sa koljenom, te je sjedio na stolici gledajući u lijes dok je hor odavao počast Benediktu.

U svojoj homiliji, Franjo je upotrijebio više od desetak biblijskih referenci i crkvenih spisa u kojima je Benedikta usporedio s Isusom, uključujući njegovu posljednju riječ prije nego što je umro: “Oče, u tvoje ruke predajem svoj duh.”

Osvrnuvši se i na Benedikta tokom mise u kojoj je učestvovalo 125 kardinala, 200 biskupa i oko 3.700 svećenika, Franjo je govorio o “mudrosti, nježnosti i odanosti koju nam je darovao tokom godina”.

Benedikta je samo jednom spomenuo po imenu, u zadnjem retku, govoreći: “Benedikte, vjerni prijatelju Isusov, neka tvoja radost bude potpuna kad čuješ njegov glas, sada i zauvijek.”

Svećenstvo iz cijelog svijeta, nekoliko šefova država i hiljade vjernika stigli su sahranu Benedikta koji je preminuo 31. decembra 2022. u dobi od 95 godina.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Papa Franjo: Želim biti sahranjen dostojanstveno kao svaki kršćanin, ali puno jednostavnije

Sahranjen Aleksej Navaljni

Više od hiljadu ljudi okupilo se u blizini crkve u kojoj će biti sahranjen Navaljni

Promo

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine 

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti