Svijet     | 29.12.2022. 09:35 |

Organizacija za kontrolu lijekova pokrenula istragu u vezi sa smrću 18 djece u Uzbekistanu 

FENA Internet, Foto/ Twitter

NEW DELHI, 29. decembra (FENA) - Indijska Centralna organizacija za standardizaciju lijekova (CDSCO) pokrenula je istragu u vezi sa smrću 18 djece u Uzbekistanu koja je navodno povezana sa sirupom protiv kašlja koji proizvodi indijska kompanija, rekli su u četvrtak službeni izvori. 

Ministarstvo zdravlja Uzbekistana tvrdi da je 18 djece konzumiralo sirup protiv kašlja, 'Doc-1 Max', koji proizvodi Marion Biotech iz Noide.

Hasan Harris, pravni zastupnik kompanije Marion Biotech, rekao je da vlade obje zemlje istražuju slučaj, prenosi indijska novinska agencija PTI.

- S naše strane nema nekih problema niti problema s testiranjem. Zadnjih deset godina radimo ovaj posao. Kad vladin izvještaj stigne, mi ćemo to ispitati. Za sada je proizvodnja zaustavljena - rekao je Harris.

Prema ministarstvu, hemijski etilen glikol pronađen je u seriji sirupa tokom laboratorijskih ispitivanja.

Izvori su rekli da je glavni kontrolor za lijekove u Indiji zatražio više informacija u vezi s incidentom od uzbekistanskog regulatora.

Također je obavljena inspekcija koju su zajednički proveli centralni regulatorni tim za lijekove sjeverne zone i državni regulatorni tim za lijekove tokom koje su uzeti uzorci.

Ranije ove godine, smrt 70 djece u Gambiji povezana je sa sirupima protiv kašlja koje proizvodi Maiden Pharmaceuticals sa sjedištem u Haryani, nakon čega je jedinica sa sjedištem u Haryani zatvorena zbog kršenja standarda proizvodnje.

Međutim, kasnije je utvrđeno da su uzorci testirani u vladinom laboratoriju u Indiji u skladu sa specifikacijama.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Počela druga faza glasanja u Indiji

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Indijska policija ubila 13 moističkih pobunjenika

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel