Regija     | 27.12.2022. 14:19 |

Vučić: Zabrana ulaska na Kosovo Porfiriju govori o onima koji su to organizirali

FENA Danijela Perić Šilić, Foto:

BEOGRAD, 27. prosinca (FENA) – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da jučerašnja zabrana ulaska na Kosovo srpskom patrijarhu Porfiriju najbolje govori o onima koji su to organizirali te dodao su to vlasti u Prištini jednim dijelom, a drugim dijelom međunarodna zajednica.

"Jučerašnja zabrana ulaska na Kosovo koju su prištinske vlasti izvele patrijarhiju srpske crkve i onemogućavanje da ode u našu svetinju čini mi se da najbolje govori o onima koji su to organizirali, a to je samo djelomično prištinski režim, jer je bilo dovoljno samo pogledati priopćenja onih koji su nas cio dan uvjeravali da će oštro reagirati", kazao je Vučić.

Vučić je također kazao kako je taj događaj važan kako bi se vidjelo kakav je odnos onih koji odlučuju, "prvenstveno sa zapada prema srpskom narodu i Srbiji".

Vučić je novinarima u Beogradu, nakon razgovora sa srpskim patrijarhom Porfirijem kazao da predstavnici srpske vlasti svakodnevno vode razgovore s predstavnicima međunarodne zajednice.

"Oni su teški, ali moramo ih voditi. Nisu izašli Srbi na barikade jer im se ćefnulo. Oni koji su zajedno s NATO zemljama zgazili suverenitet Srbije, gaze rezoluciju UN, Kumanovski sporazum, drznuli su se govoriti o nekom teritorijalnim integritetu, i još vam govore da vam curi vrijeme", kazao je Vučić, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Srpski patrijarh Porfirije kazao je danas nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da su tenzije dosegle točku iz koje se mogu otvoriti putevi koji ne bi odveli u nešto što bi donijelo mir.

"Situacija tamo je zaista ozbiljna i tenzije su dosegle točku iz koje se mogu otvoriti putevi koje nitko od nas ne želi i koji nas ne bi odveli u bilo što bi nam donijelo ne samo mir nego i kakvu-takvu ravnotežu", rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je izjavio da je svećenstvo očekivalo da njihov poglavar dođe u Pećku patrijaršiju i da se u teškim trenucima zajedno s njima pomoli za mir, kao i za mir Albanaca i Srba.

Patrijarh je rekao da je molio srpskog predsjednika Vučića i čitavu srpsku Vladu da učine sve kako bi se sačuvao mir, te da ne dođe do oružanih sukoba koji nikome neće donijeti dobro.

Također zamolilo je predstavnike kosovske vlasti te međunarodne zajednice da daju sve od sebe kako bi pomogli u očuvanju mira.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se danas s patrijarhom srpskim Porfijrijem, a nakon što mu je Priština jučer zabranila ulazak na Kosovo.

Sve postrojbe Vojske Srbije i Ministarstva unutarnjih poslova od ponedjeljka navečer u stanju su pune borbene pripravnosti zbog krize na Kosovu i namjera Prištine da nasilno ukloni barikade na sjeveru.

Napetosti koje na Kosovu traju mjesecima, eskalirale su u posljednja dva tjedna nakon što je Kosovska policija (KP) uhitila jednog donedavnog policajca, sumnjičeći ga za "narušavanje ustavnog poretka", na što su lokalni Srbi uzvratili postavljanjem barikada, tražeći njegovo oslobađanje.

Dodatne tenzije u ponedjeljak su potaknule najave iz Prištine da kosovska vlada ima "operativni plan" za uklanjanje barikada, a da se to očekivalo od mirovne misije (KFOR) čije snage to nisu do sada nisu učinile.

 

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

U ponoć se zaključuje jedinstveni birački spisak za lokalne izbore u Srbiji

Vučić s Dodikom i vrhom SPC: Rezolucija o Srebrenici ključno pitanje za opstanak Srba

Baerbock: Kosovo treba ispuniti uvjete za prijem u Vijeće Europe

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli