Regija     | 24.12.2022. 10:42 |

Manje od polovine radnog vremena učitelji podučavaju- mediji

FENA Agencije, Foto/ Arhiva

ZAGREB, 24. prosinca (FENA) - Iako su učitelji i nastavnici ključna pokretačka snaga procesa učenja u svakom obrazovnom sustavu, diljem Europe i u Hrvatskoj nastavnička struka proživljava stručnu krizu, privlači sve manje mladih i gubi one koji su se školovali da postanu učitelji i nastavnici, piše u subotu Večernji list.

Oni pak koji ostaju u sustavu diljem Europe svjedoče o sve većoj izloženosti stresu, kao što sve jasnije izražavaju nezadovoljstvo uvjetima rada, satnicom i plaćom.

Sve to iskazano je u velikoj analizi obrazovnih politika i politika za mlade objavljenoj u izvješću Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu.

Tako, primjerice, više od trećine učitelja i nastavnika mlađih od 35 godina u EU ima ugovor na određeno vrijeme, a u Španjolskoj, Italiji, Austriji i Portugalu takvih je više od dvije trećine.

Drugim riječima, na razini EU jedan od pet nastavnika zaposlen je na ugovor na određeno vrijeme, a ako se u toj statistici promatraju samo nastavnici mlađi od 35 godina, onda ugovor na određeno vrijeme ima jedan od troje zaposlenih nastavnika.

Kada je pak riječ o stresu na poslu, tada na razini EU gotovo 50 posto nastavnika navodi da osjeća “prilično” ili “mnogo” stresa na poslu, a prema istraživanju čini se da su pod najvećim pritiskom upravo nastavnici u Mađarskoj, Portugalu i Engleskoj.

Najveći im stres stvaraju administrativni zadaci, previše ocjenjivanja,odgovornost za postignuća učenika, ali i ponašanje u skladu sa zahtjevima nadležnih tijela, koji se prečesto mijenjaju.

Sva su te uzroke stresa potvrdili i hrvatski nastavnici u zasebnom istraživanju koje je u školama proveo i nedavno predstavio Institut za društvena istraživanja.

Ipak, unatoč tim navodima, jasno je da veliki dio radnog vremena nastavnika, kako u EU tako i u Hrvatskoj, zapravo ne uzima sama nastava i podučavanje, jer učitelji i nastavnici na razini EU navode da je manje od polovine njihova radnog vremena (46,8 posto) zapravo posvećeno nastavi, piše Večernji list, prenosi Hina.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Udio bh. državljana koji aktivno traže posao u inostranstvu pao na približno globalni prosjek

Istraživanje IDEA - Glasači u brojnim zemljama nemaju povjerenje u demokratske institucije

Istraživanje Adecca - Umjetna inteligencija dovest će do smanjenja radnih mjesta

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel