Bosna i Hercegovina     | 22.12.2022. 13:42 |

Crveni križ dao ogroman doprinos u upravljanju migracijama u BiH

FENA Muhamed Sadiković, Foto: Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 22. decembra (FENA) - Kantonalna organizacija Crvenog križa Unsko-sanskog kantona (USK) danas je u Bihaću organizirala konferenciju pod nazivom "Uloga i uticaj strukture Crvenog križa Bosne i Hercegovine i partnera u humanitarnom odgovoru na migrantsku krizu u Bosni i Hercegovini 2018. - 2022. godina".

Predsjednik Kantonalne organizacije Crvenog križa Unsko-sanskog kantona Husein Kličić kaže da su, kad je u pitanju migrantska kriza, od prvog dana bili stalni partneri državi i svim međunarodnim organizacijama.

-Naročito želim skrenuti pažnju na tri najteža segmenta ili momenta migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu, koji je i podnio najveći teret u protekle četiri godine. To su bile situacije u kampu Trnovo u Velikoj Kladuši, kampu Vučjak 2019. godine, te na lokalitetu Lipa nakon požara. U tim situacijama da nije bilo struktura Crvenog križa, sigurno bi došlo do humanitarne katastrofe. Podsjetit ću vas da su sve međunarodne organizacije u ovim najtežim situacijama povukle servis opsluživanja migranata, a ostao je Crveni križ sa svojim lokalnim partnerima i građanima - istakao je Kličić. 

Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH također smatraju da je Crveni križ dao ogroman doprinos u upravljanju migracijama, odnosno humanitarnom odgovoru za vrijeme krize.

-Crveni križ Bosne i Hercegovine dao je izuzetan humanitarni odgovor u vrijeme trajanja migrantske krize, posebno uzevši u obzir sve izazove i poteškoće na koje smo nailazili. Oni su uvijek bili na visini zadatka, a naročito Kantonalna organizacija Unsko-sanskog kantona i ovdašnje lokalne organizacije. To ističem, jer smo upravo na području ovog kantona imali najveći broj migranata, najviše i migrantskih centara otvoreno je upravo na ovom području, a ne smijemo zanemariti ni činjenicu da je u Bihaću i Velikoj Kladuši bilo i najviše ljudi koji su boravili van zvaničnih centara - izjavio je zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić naglasio je kako organizacije Crvenog križa u svim kriznim situacijama u potpunosti opravdavaju svoju ulogu i postojanje, što se potvrdilo i za vrijeme pandemije koronavirusa, nedavnih poplava, ali i njihovih svakodnevnih aktivnosti prema socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Na današnjoj konferenciji u Bihaću, osim članova organizacija Crvenog križa, učestvovali su skoro svi akteri u procesu upravljanja migracijama u našoj zemlji, uključujući predstavnike gotovo svih nivoa vlasti i međunarodnih organizacija.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Iako se bilježi stalni porast broja dolazaka, migranti se sve kraće zadržavaju u BiH

Premijer USK Nijaz Hušić u novogodišnjoj noći posjetio dežurne službe

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel