Bosna i Hercegovina     | 18.12.2022. 10:05 |

U FBiH u školskoj 2022/2023. godini 0,6 posto više srednjoškolaca u odnosu na prethodnu godinu

FENA Emir Felic, Foto: Arhiva

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - U Federaciji BiH u školskoj 2022./2023. godini, 70.415 učenika pohađa srednjoškolsko obrazovanje, što je više za 0,6 posto odnosno za 391 učenika u odnosu na stanje prethodne školske godine. Udio učenica u srednjem obrazovanju iznosi 49,5 posto.

Posmatrano po kantonima, najveći broj učenika je u Kantonu Sarajevo (21,4 posto) i Tuzlanskom kantonu (20,0 posto), a najmanji broj učenika je u Bosansko-podrinjskom kantonu (1,0 posto) i Posavskom kantonu (1,1 posto), podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Prikupljeni podaci su rezultat godišnjeg istraživanja iz oblasti srednjeg obrazovanja i iskazuju se kao prethodni podaci prikupljeni za školsku 2022./2023. godinu do 25. septembra tekuće godine.

Kao škole uvrštena su i odjeljenja učenika sa posebnim potrebama koja su oformljena pri redovnoj srednjoj školi.

Kod ukupnog broja broj škola po vrstama škola - gimnazije, tehničke i srodne, stručne/strukovne i umjetničke škole - nije moguće iskazati, jer jedna mješovita škola kao pravni subjekt može u svom sastavu imati više vrsta škola.

Sve redovne i specijalne srednje škole su: u trajanju četiri godine gimnazije; tehničke i srodne škole; umjetničke i vjerske škole, u trajajanju od tri godine stručne/strukovne škole; škole za učenike sa posebnim potrebama; te škole za odrasle. Ukoliko škole za odrasle nemaju posebnu registraciju njihovi učenici ispite polažu pri redovnoj školi.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić čestitao Vaskrs

BiH prva u svijetu priznala status civilne žrtve rata djetetu rođenom iz zločina ratnog silovanja

U FBiH industrijska proizvodnja u martu manja za 7,5 posto, godišnji pad 9,3 posto

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel