Bosna i Hercegovina     | 14.12.2022. 15:44 |

Zvizdić s ambasadorima Austrije i Rumunije razgovarao o političkoj situaciji i evropskom putu BiH

FENA Saopćenje, Foto/ Fena

SARAJEVO, 14. decembra (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se danas, u odvojenim susretima, s ambasadoricom Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann i s ambasadorom Republike Rumunije u BiH Antonom Pacuretuom. Razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji i o evropskom putu BiH.

Zvizdić se zahvalio ambasadorici Hartmann i Austriji i ambasadoru Pacuretuu na kontinuiranoj podršci na putu EU integracija i izrazio očekivanje da će sutra biti definitivno dodijeljen kandidatski status za BiH na sjednici Evropskog vijeća.

Saglasili su se da je integracija u Evropsku uniju (EU) osnovni uslov za demokratski razvoj, mir i budući prosperitet u BiH i u regionu, kao i jedan od ključnih faktora sveukupnih reformskih aktivnosti na zapadnom Balkanu.

Zvizdić je rekao da su za BiH izuzetno važne NATO integracije i zahvalio se prijateljskim državama na kontinuiranoj pomoći.

Tokom odvojenih sastanaka, predsjedavajući Zvizdić, ambasadorica Hartmann i ambasador Pacuretu su se saglasili da je u narednom periodu potrebno raditi na jačanju ekonomske saradnje, posebno kroz povećanje obima investicija, saradnje u oblasti privrede, obrazovanja, kulture i u drugim oblastima, kao i na intenzivnijoj parlamentarnoj saradnji - saopćeno je iz Zvizdićevog kabineta, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Zvizdić građanima BiH čestitao 1. maj, Međunarodni praznik rada

Zvizdić čestitao Pesah: Želim da vam dani praznika budu ispunjeni srećom i zadovoljstvom

Zvizdić uputio čestitku povodom Ramazanskog bajrama

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel