Regija     | 13.12.2022. 10:10 |

Varhelyi: Crna Gora mora žurno osigurati funkcioniranje Ustavnog suda

FENA Danijela Perić Šilić, Foto: screenshot

PODGORICA, 13. prosinca (FENA) - Europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Europske unije (EU) Oliver Varhelyi kazao je da Crna Gora mora žurno osigurati funkcioniranje Ustavnog suda, ali kako je nužno da poštuje odluku Venecijanske komisije.

Prema njegovim riječima,  imenovanje članova Ustavnog suda je nužno radi zaštite temeljnih prava građana Crne Gore.

"Europska unija podržava da svi dužnosnici poduzmu žurne mjere kako bi osigurali funkcioniranje Ustavnog suda.  Kako bi se kretala svojim EU putem potrebno je također da Crna Gora poštuje odluku Venecijanske komisije”, napisao je Varhelyi na svom Twitter profilu.

Skupština Crne Gore jučer je usvojila po drugi put izmjene i dopune Zakona o predsjedniku, a njihovo usvajanje izazvalo je nerede ispred skupštinske zgrade.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prethodne je izmjene,  nakon što su usvojene 2. studenoga vratio na ponovno odlučivanje Skupštini.

Sudionici prosvjeda sinoć su probili zaštitnu ogradu, nakon čega je policija bacila suzavac, a usvajanje zakona ispratili su zvižducima.  

Tijekom nerada ozlijeđeno je nekoliko policajaca, ali nitko nije zadobio teže tjelesne ozljede te je razbijeno staklo na ulaznim vratima u Skupštinu Crne Gore.

Visoki dužnosnici EU-a i SAD-a ranije su upozorili da su izmjene zakona o predsjedniku sporne te da se ustavne norme ne mogu mijenjati zakonima.

Venecijanska komisija dala je preporuku da se ne usvoji zakon o izmjenama i dopunama zakona o predsjedniku Crne Gore, navodeći da se tim zakonom mijenjaju ovlasti propisane ustavom kroz "običan zakon".

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Majke Srebrenice zahvalile crnogorskom premijeru na potpori rezolucije UN-a

Duško Knežević izručen Crnoj Gori

Crna Gora: Državno tužiteljstvo formiralo predmet nakon intervjua bivšeg predsjednika Đukanovića

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel