Svijet     | 12.12.2022. 14:26 |

Eksplozija u kabulskom hotelu popularnom među kineskim poslovnim gostima

FENA Internet, Foto/ Euronews

KABUL, 12, decembra (FENA) - Eksplozija i pucnjava čuli su se u afganistanskoj prijestolnici u ponedjeljak u blizini hotela popularnog među kineskim poslovnim gostima, saopćio je svjedok.

Talibani tvrde da su poboljšali nacionalnu sigurnost otkako su se vratili na vlast u augustu prošle godine, ali su registrovani deseci bombaških eksplozija i napada, a za mnoge je odgovornost preuzeo lokalni ogranak Islamske države (ISIL).

- Bila je to veoma glasna eksplozija, a zatim je bilo puno pucnjave - izjavio je svjedok za AFP.

Afganistanski mediji također su objavili slične detalje.

Sigurnosni zvaničnici nisu bili odmah dostupni da komentiraju eksploziju u Shahr-e-nawu, jednom od glavnih komercijalnih kvartova Kabula.

U okrugu se nalazi hotel Kabul Longan, višespratni kompleks popularan među kineskim poslovnim ljudima koji posjećuju Afganistan u sve većem broju od povratka talibana na vlast.

Talibanski izvor sa sjedištem u Pakistanu kazao je za AFP da je nepoznat broj napadača ušao u hotel.

- Pokrenuta je operacija protiv napadača. Pucnjava se nastavlja - kazao je.

Novinari AFP-a primijetili su kako timovi talibanskih specijalnih snaga žure na mjesto događaja.

Kina, koja dijeli granicu dugu 76 kilometara s Afganistanom, nije službeno priznala talibansku vladu, ali je jedna od rijetkih zemalja koja tamo održava puno diplomatsko prisustvo.

Peking se dugo plaši da bi Afganistan mogao postati polazište za manjinske ujgurske separatiste u osjetljivoj pograničnoj regiji Xinjiang.

Talibani su obećali da se Afganistan neće koristiti kao baza za militante, a Kina je zauzvrat ponudila ekonomsku podršku i investicije za obnovu Afganistana.

Održavanje stabilnosti nakon decenija rata u Afganistanu glavna je briga Pekinga dok nastoji osigurati svoje granice i strateške infrastrukturne investicije u susjednom Pakistanu, gdje se nalazi kinesko-pakistanski ekonomski koridor.

Talibani se trude da prikažu Afganistan sigurnim za diplomate i poslovne ljude, ali su dva člana osoblja ruske ambasade ubijena u samoubilačkom bombaškom napadu ispred diplomatske misije u septembru, u napadu za koji je odgovornost preuzeo ISIL.

Grupa je također preuzela odgovornost za napad na pakistansku ambasadu u Kabulu ovog mjeseca koji je Islamabad opisao kao "pokušaj atentata" na ambasadora.

U tom napadu ranjen je radnik obezbjeđenja.

Uprkos tome što posjeduje prava na velike projekte u Afganistanu, posebno na rudnik bakra Mes Aynak, Kina nije pokrenula nijedan od ovih projekata.

Talibani se oslanjaju na Kinu da pretvore jedno od najvećih svjetskih nalazišta bakra u radni rudnik koji bi pomogao oporavljanju zemlje bez novca i sankcija, prenosi AFP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Pucnjava u Tuzli, počinioci uhapšeni

Naoružani čovjek ubio četiri osobe u pucnjavi na gruzijskoj pijaci

Turska uhapsila 25 osumnjičenih za pucnjavu u crkvi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel