Bosna i Hercegovina     | 12.12.2022. 12:04 |

Inspekcija provjerava organski krumpir podrijetlom iz BiH koji je vraćen s granice RH

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiva

MOSTAR, 12. prosinca (FENA) - Mjerodavna inspekcijska tijela u Bosni i Hercegovini provode provjere u vezi s pošiljkom organskog krumpira koja je odbijena s granice Republike Hrvatske. Graničnim kontrolama utvrđena je prisutnost kadmija iznad maksimalno dozvoljene količine u navedenoj pošiljci.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena je kako je, nakon nesukladnosti utvrđene graničnim kontrolama pri uvozu u Republiku Hrvatsku, zabranjen uvoz i stavljanje u promet te naložen povrat pošiljke, priopćeno je iz Agencije.

Dalje se dodaje kako je sve raspoložive informacije zaprimljene putem EU RASFF-a, Agencija dostavila na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatražena povratna informacija o poduzetim mjerama.

Maksimalno dozvoljena količina kadmija u krumpiru propisana je Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani, a iznosi 0,10 mg/kg.

U dopunjenom priopćenju za javnost objavljenom u ponedjeljak na internetskoj stranici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine navodi se kako su u tijeku inspekcijske kontrole kojima će se utvrditi sljedivost proizvoda nakon odbijanja s granice Republike Hrvatske, a koje provode mjerodavna inspekcijska tijela u Bosni i Hercegovini.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Inspektori FUZIP u prvih šest mjeseci izvršili 76.037 inspekcijskih nadzora

Nakon prijave TI BiH inspekcija zabranila rad ljekarima u Živinicama koji su radili bez dozvole

Marinada: Povišen udio kadmija u krumpiru odnosi se samo na manju pošiljku

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel