Bosna i Hercegovina     | 08.12.2022. 12:06 |

Mostar dobio kuhinju u kojoj će se pripremati tradicionalni specijaliteti (VIDEO)

FENA Zorana Pavković, Foto:

MOSTAR, 7. prosinca (FENA) – U okviru projekta "Unaprjeđenje održivog razvoja turizma kroz kulinarsko naslijeđe (CUHaCHA)" u prostorijama Crvenog križa Grada Mostara u četvrtak je svečano otvorena kuhinja u kojoj će se pripremati različiti tradicionalni specijaliteti.

Presijecanjem vrpce kuhinju su otvorili ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Hecegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović i direktor Crvenog križa Grada Mostara Alen Kajtaz.

Tom prigodom, ministar Hadžović kazao je kako je kroz projekt "CUHaCHA" opremljena kuhinju u Crvenom križu koja će biti od koristi svim građanima i u idućih 10 godina ona će biti vlasništvo i Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a i Crvenog križa Grada Mostara.

- Vrijednost ove kuhinje je negdje oko 60.000 eura, a vrijednost radova na uređenju ovih prostorija je oko 30.000 eura – istaknuo je ministar Hadžović.

Također, u sklopu projekta urađena je Monografija kulinarske baštine zajedno s partnerima Zadarskom županijom i Općinom Tivat.

- Ovaj projekt je značajan iz razloga što će naši učenici imati priliku naučiti praviti različite vrste kuharskih specijaliteta, a ovdje ima i poseban dio za njih gdje će zajedno s kuharom imati praktičnu nastavu – istaknuo je ministar Hadžović.

U sklopu projekta organizirat će se teoretske i praktične radionice gdje će kuhari raditi zajedno s polaznicima, a planirano je i održavanje sajma CUHaCHA-e na kojem će specijalitete kuhari i polaznici dijeliti besplatno građanima na šetalištu u Mostaru tijekom trajanja zimskog grada.

Direktor Crvenog križa Grada Mostara Alen Kajtaz zahvalio je županijskom Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa i ministru Hadžoviću što je prepoznao ulogu i značaj Crvenog križa kao jednog od ozbiljnijih partnera na području HNŽ-a, ali i cijele BiH.

- Mislim da je ovaj projekt samo jedan iskorak onoga što smo dosada radili i nadam se da ćemo mi ispoštovati sve ono što je planirano ovim projektom, a to je baštinjenje kulinarske vrijednosti i onoga što su radili naši stari, ono što je naša tradicionalna kuhinja u BiH i da ćemo mi to prenijeti prvenstveno učenicima i turistima koji budu ovdje dolazili, a naravno i ekskurzijama koje budu dolazile s područja cijele BiH da im predstavimo naše kuharsko umijeće Hercegovine – istaknuo je Kajtaz.

Projekt "CUHaCHA", realizira se u okviru programa suradnje Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, a glavni mu je cilj unapređenje prekograničnog partnerstva provođenjem aktivnosti usmjerenih na jačanje turističke ponude uspostavljanjem zajedničkih staza kulinarske baštine, izradu monografije, edukaciju pružatelja usluga u pripremi i prezentaciji tradicionalnih jela kako bi se osiguralo bolje upravljanje kulinarskom baštinom, te uređenje tradicionalnih kuhinja za promociju kulinarske baštine programskog područja.

Preuzmite VIDEO

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Svjetski dan humanosti: Izražena svijest bh. građana za pomoć drugima (VIDEO)

Sajam kulinarske baštine 'CUHaCHA' u subotu u Mostaru

Mostar dobio kuhinju u kojoj će se pripremati tradicionalni specijaliteti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu