Regija     | 05.12.2022. 10:28 |

Beograd: Danas susret Lajčaka i srpskog predsjednika Vučića

FENA Danijela Perić Šilić, Foto:

BEOGRAD, 5. prosinca (FENA) - Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarat će danas sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a nakon toga susreta srpski predsjednik Vučić donijet će odluku hoće li putovati u Tiranu na samit EU i zapadnog Balkana.

Srpski predsjednik Vučić kazao je u petak da je spreman razmotriti promjenu odluke da ne sudjeluje na samitu EU i zapadnog Balkana u Tirani, što je ranije najavio ljut zbog odluke kosovskog premijera da u vladu za ministra za etničke skupine imenuje umjerenog srpskog političara.

Nakon susreta s europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyjem, Vučić je rekao da mu je sugovornik nedvosmisleno rekao da ljudi iz Europske unije misle da je važno da predstavnik Srbije bude u Tirani

Vučić je tom prigodom kazao kako osobno ne vidi smisao odlaska u Tiranu, ali je spreman saslušati argumente te istaknuo da srpska premijerka Ana Brnabić misli da je važno da on bude u Tirani.

Srbijanski predsjednik ranije je najavio da neće sudjelovati na planiranom sastanku na vrhu između EU i šest zemalja zapadnog Balkana početkom prosinca u Tirani, ljut zbog toga što je kosovska vlada za ministra izabrala umjerenog srpskog političara umjesto osobe blisko povezane s vladajućom strankom u Srbiji.

Tijekom ovog tjedna Lajčak bi se također trebao sastati s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, a tijekom susreta bit će riječi o idućim koracima koje bi trebalo poduzeti za normalizaciju odnosa dvije zemlje.

"Planiram sljedećeg tjedna posjetiti Beograd i Prištinu i razgovarati o idućim koracima i onda pripremimo sljedeći sastanak na visokoj razini između predsjednika Vučića i premijera Kurtija, koji će u potpunosti biti posvećen procesu normalizacije", rekao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, rano proljeće 2023. godine moglo bi biti rok za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Sastanak s Vučićem planiran je u 11 sati, a Lajčak bi se danas također trebao sastati sa srpskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem.

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Kosovo prema indeksu slobode medija palo za 19 mjesta

Petku Petkoviću zabranjena posjeta Kosovu za Uskrs

Obilježavanje godišnjice tragedije u 'Ribnikaru', oglasile se sirene, mediji prekinuli program

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel