Kultura     | 19.11.2022. 11:50 |

U nedjelju u Gorici tradicionalni Susret zborova

FENA Saopćenje, Foto/ UHAKUD u BiH

MOSTAR, 19. studenoga (FENA) - U organizaciji UHAKUD u BiH i župe Gorica – Sovići u nedjelju, 20. studenoga, održat će se tradicionalni sedmi Susret zborova na kojem će nastupiti osam skupina sa šireg područja BiH.

Program će započeti svečanim misnim slavljem u 11 sati u župnoj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika, a nastup zborova uslijedit će od 13 sati u Staroj crkvi u Gorici.

Nakon službenog dijela programa svi izvođači imat će zajednički domjenak, a voditelji zborova sudjelovat će u radu okruglog stola kojeg će predvoditi mr. art. Katja Krolo Šarac.

Na sedmom Susretu zborova nastupiti će više župnih zborova, zatim zbor HKD Napretka - podružnica Jajce "Nikola Šop", Djevojački zbor Glazbene škole Široki Brijeg, Vrelo života Studenci, zbor Adoro Tolisa, Mješoviti župni zbor Čapljina, te zbor župe sv. Ivana Krstitelja Ružići.

Ideja Susreta zborova je podizanje svijesti i kulturna promocija zborskog pjevanja koja na našim prostorima vuče korijene zadnjih stotinjak godina, a u posljednje vrijeme se osobito pojavljuje sve veći broj amaterskih zborova koji djeluju unutar župnih zajednica pri Crkvi ili samostalno kao udruge građana.

Kako bi se kultura razvijala u ispravnom smjeru, potrebni su i savjeti stručnjaka koji uvelike mogu olakšati rad u malim lokalnim sredinama, stoga je susret zborova odlično mjesto gdje se zborovi između sebe mogu povezati, upoznati te izmijeniti iskustva u radu te usvojiti nova znanja koja su prijeko potrebna u radu sa zborovima, kažu organizatori.

Dodaju kako je temeljni cilj UHAKUD-a u BiH očuvanje nematerijalne kulturne baštine Hrvata BiH kao segmenta kulturnog identiteta jednog naroda.

Za postizanje tog cilja određene su aktivnosti koje u godišnjim planovima za sve sudionike provodi Udruga kroz planske aktivnosti svojih članova, kao stalnih i povremenih tijela. To su programi edukacije, smotri, izložbi, koncerata i drugih manifestacija, navodi se u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Osmi Susret zborova u Novom Travniku okupio 15 skupina

UHAKUD u BiH organizira tradicionalni osmi „Susret zborova“

Igrač Gorice Hameed pronađen živ i zdrav u Mađarskoj

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine