Bosna i Hercegovina     | 07.11.2022. 15:07 |

Koordinaciono tijelo - Definirati akcioni plan za provođenje Pravne strategije za Trgovsku goru

FENA Saopćenje, Foto/ Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac organizirao je danas sastanak Koordinacionog tijela na kojem su usvojeni izvještaji o dosadašnjem radu i provedenim aktivnostima Ekspertskog i Pravnog tima u sprječavanju izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

Sastanku su, osim ministra Košarca, prisustvovali ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministrica turizma i okoliša Federacije BiH Edita Đapo, direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Marinko Zeljko, predsjedavajući Pravnog tima Željko Bogut i Ekspertskog tima Emir Dizdarević, te predstavnik nevladine organizacije ''Green team'' Mario Crnković.

Sagovornici su pozdravili odluku Vijeća ministara BiH da jednoglasno usvoji Strategiju pravne zaštite interesa BiH u vezi s pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

Na sastanku je usaglašeno da će u narednoj fazi biti definiran akcioni plan za planiranje, praćenje i realizaciju aktivnosti u vezi sa Strategijom pravne zaštite interesa BiH, u cilju obezbjeđivanja adekvatne zaštite stanovništva u slivu rijeke Une, kao i zaštite životne sredine.

S tim u vezi, dogovoreno je da se Vijeću ministara BiH predloži dopuna odluke o imenovanju Pravnog tima, na način da će se ovom radnom tijelu dodijeliti novi zadaci u vezi s planiranjem, praćenjem i realizacijom aktivnosti utvrđenih Strategijom pravne zaštite interesa BiH. 

Zajednički zaključak je da je neophodno u kompletan proces snažnije uključiti nevladin sektor, te intenzivirati diplomatske aktivnosti zasnovane na adekvatnoj pravnoj argumentaciji, kako bi se efikasnije stalo u odbranu jedinstvenog stava nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH o neprihvatljivosti izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Razmatran javni poziv za angažovanje međunarodne pravne kuće u slučaju Trgovska gora

Ozvaničen početak istraživanja u vezi s odlaganjem nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Hurtić: 'Neću dozvoliti da zbog odlaganja nuklearnog otpada dobijemo 'Bosanski Černobil''

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel