Svijet     | 27.10.2022. 19:56 |

Izvještaj WHO - Povećan broj preminulih od tuberkuloze u posljednjim godinama

FENA Internet, Foto/ Svjetska zdravstvena organizacija

ŽENEVA, 27. oktobra (FENA) - Procjenjuje se se globalni broj preminulih od tuberkuloze povećao između 2019. i 2021. godine, poništavajući višegodišnji trend opadanja dok je pandemija COVID-19 ozbiljno ugrozila napore u suočavanju s tom bolešću, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak.

Globalni napori na suočavanju sa smrtonosnim bolestima kao što su AIDS, tuberkuloza i malarija pretrpili su nazadak tokom pandemije COVID-19. Zdravstvena kriza posebno je ugrozila odgovor na tuberkulozu i dovela je do toga da zemlje u svijetu nisu ispunile ciljeve u suzbijanju te zarazne bolesti.

WHO je zatražio od svijeta da primjeni lekcije naućene tokom pandemije na tuberkulozu, koja teško pogađa zemlje kao što su Indija, Indonezija, Fiipini i Pakistan.

- Ako nas je pandemija naučila nečemu, to je da uz solidarnost, odlučnost, inovacije i ravnopravno korištenje sredstava, možemo prevazići ozbiljne zdravstvene prijetnje - izjavio je generalni irektor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Redovni godišnji izvještaj WHO o tuberkulozi procjenjuje da je od te bolesti preminulo 1,6 miliona ljudi u 2021., iznad procijenjenih 1,5 miliona smrti u 2020. i 1,4 miliona u 2019. Smrtni slučajevi povezani s tuberkulozom opali su između 2005 i 2019.

Izvještaj također upozorava da bi tuberkuloza u bliskoj budućnosti mogla naslijediti COVID-19 kao vodeći uzrok smrtnosti širom svijeta od jednog zaraznog agensa, prenosi Reuters.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Tedros: Članice WHO riskiraju da propuste majski rok za sporazum o borbi protiv pandemija

WHO traži finansijsku pomoć od 1,5 milijardi dolara za bavljenje krizama širom svijeta

WHO otkazao isporuku medicinskih potrepština sjevernoj Gazi zbog nesigurnih uslova

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel