Kultura     | 24.10.2022. 10:09 |

Predstavljanje knjige' Franjevci u Srednjovjekovnoj Bosni' u srijedu u samostanu sv. Ante

FENA Nermina Omerbegović, Foto:

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) - Knjiga "Franjevci u Srednjovjekovnoj Bosni" Joze Džambe bit će predstavljena u srijedu, 26. oktobra u Franjevačkom samostanu Svetog  Ante na Bistriku.

 

O knjizi će govoriti fra. Marko Karamatić, Emir O. Filipović, fra Miro Jelečević i autor.

Pjesnik, književni kritičar, esejist i prevodilac Jozo Džambo prvobitno je knjigu 1991. objavio  u Njemačkoj, a riječ je o njegovoj doktorskoj disertaciji "Die Franziskaner im mittelalterlichen Bosnien" (Franjevci u srednjovjekovnoj Bosni), nagrađenoj nagradom Društva za jugoistočnu Europu u Münchenu. Bosanskohercegovačko izdanje je izišlo 2021.

Knjigu koja je izišla u izdanju Kulturno-povijesnog instituta Bosne Srebrene preveo je Sulejman Bosto.

Profesor fra Marinko Pejić zapisao je da Jozo Džambo u svojoj rekonstrukciji povijesti franjevaca u srednjovjekovnoj Bosni, temeljito i dosljedno analizira sve važnije dostupne izvore franciskanološkog aspekta,  osobito one koji su mu izravno najbliži, s njemačkog govornog područja, ne propuštajući pri tome ni jedno važno pitanje koje je mučilo ranu franjevačku zajednicu.

Profesor historije na Filozofskom fakultetu UNSA Emir O. Filipović u predgovoru je istaknuo da korisnim knjigama vrijeme ne umanjuje vrijednost.

Filipović zapisuje da je knjiga nastala  kao doktorska disertacija branjena 1984. na Ruhr Univerzitetu u Bochumu, za tisak je pripremljena 1990, a konačno objavljena 1991. godine, na veliku obljetnicu Franjevačkog reda u Bosni i Hercegovini.

- Autorov uloženi trud tada nije prošao neopaženo. Disertacija je 1986. nagrađena godišnjom nagradom Društva za jugoistočnu Europu u Münchenu, a knjiga je po objavljivanju privukla pažnju i brojnih recenzenata koji su je pozitivno ocijenili. S pravom su isticali njezin kritički i objektivan odnos prema prvorazrednim izvorima i cjelokupnoj obrađivanoj tematici, ali i prema ranijoj historiografiji koja je srednjovjekovnim franjevcima na bosanskom prostoru pristupala uglavnom apologetski, pa skoro i “hagiografski”, zapisao je  Emir O. Filipović.

On je također zapisao da samo iznimna stručna djela ostanu relevantna trideset godina nakon objavljivanja te da je ova knjiga gotovo nezaobilazna za sve one koji se žele ozbiljno baviti fenomenom franjevaštva u bosanskoj državi srednjeg vijeka.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Alić: Fikcija nudi alternativnu stvarnost i u njoj leži iscjeliteljski potencijal

Promocija knjige pjesama Bjanke Alajbegović „Srčane saturnalije"

Pavlović-Grgić: Za pisanje bajki zaslužni su kćer Meri i dobri ljudi mog kraja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu