Bosna i Hercegovina     | 20.10.2022. 13:35 |

Organizacije civilnog društva - Izmjena izbornih pravila u toku izbora neprihvatljiv presedan

FENA Saopćenje, Foto/ Saopćenje

SARAJEVO, 20. oktobra (FENA) - Predstavnici organizacija civilnog društva potpisnica Deklaracije o ustavnim i drugim reformama danas su u Sarajevu istakli da nije moguće prihvatiti presedan - nezabilježen u evropskoj pravno-političkoj praksi - da se izborna pravila mijenjaju u toku izbornog procesa.

Na pres-konferenciji na kojoj su se obratili Miro Lazović iz Foruma Parlamentaraca BiH 1990, prof.dr. Marinko Pejić iz Hrvatskog narodnog vijeća BiH, Rajko Živković iz Srpskog građanskog vijeća BiH; Emir Zlatar iz Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Vladimir Andrle iz La Benevolencije i akademik Abdulah Sidran, naglašeno je da je o tom presedanu podnesena i apelacija Ustavnom sudu BiH.

Dodaju da su razočarani što OHR nije ozbiljnije analizirao prijedloge i modele koje smo dostavili u kontekstu mehanizama koji se tiču deblokade FBiH - načina izbora delegata u Dom naroda, izbora predsjednika/podpredsjednika FBiH i sudija Ustavnog i Vrhovnog suda FBiH. Smatramo da su naši prijedlozi, posebno načina izbora delegata u Dom naroda bili bolje ad-hoc rješenje od onog koje je OHR donio.

Ipak, navode da su dio odluka OHR-a kojim se poboljšavaju mehanizmi onemogućavanja blokade u FBiH, iako bez propisanih sankcija, smatrali nužnim.

Napominju da bi bez tog dijela odluke vladajuće političke elite, koje su više od četiri godine uzurpirali vladavinu prava i suspendirali volju građana iz FBIH sa izbora iz 2018., i dalje mogli nezakonito vladati i na taj način bili smo na rubu potpune suspenzije izbornog procesa i izbora kao jedinog preostalog demokratskog izraza volje građana BiH.

Mišljenja su da se OHR trebao zadržati do ovog nivoa izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona jer ostali dio odluke koji se odnosi na promjenu broja delegata u Dom naroda nije prihvatljiv.

Smatraju nužnim da OHR, s obzirom da se nalazi u situaciji „osporavanja“ u koju se sam doveo, mora donijeti Uputstvo o broju delegata iz svakog od kantona i njihovom broju po etničkoj pripadnosti i to primjenjujući Popis iz 1991. jer Anex VII nije proveden, a po Deytonskom sporazumu je obavezan u primjeni.

Organizacije civilnog društva i akademske zajednice potpisnici Deklaracije svoj budući rad i aktivnosti provodiće kroz zajednički Sporazum koji ćemo uskoro prezentirati javnosti, saopćeno je iz VKBI.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

OHR - Visoki predstavnik je svojim angažmanom osigurao uslove za fer i transparentne izbore

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Zvizdić: Netačne izjave da otvaranje pregovora s EU znači zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel