Najave     | 05.10.2022. 13:09 |

Prostori koji pokreću pokrenuli djecu u četiri Osnovne škole u Mostaru

FENA Saopćenje, Foto/ Arhiva

MOSTAR, 5. listopada (FENA) - Povodom obilježavanja "Europskog školskog sportskog dana" u organizaciji udruga "Zdrav život Kinezis" i "Nešto više" a u sklopu projekta "Mostar prostori koji pokreću", u četiri osnovne škole u Mostaru kreirani su poligoni za razvoj bazičnih motoričkih znanja kod djece.

Osnovne škole u Rodoču, Buni, Blagaju i Bijelom polju u sklopu školskih sportskih igrališta dobile su dodatni sadržaj za realizaciju nastave tjelesne i zdravstvene kulture u razrednoj nastavi. Kreirani poligoni su horizontalnog karaktera sa zadacima koji pokrivaju različite sadržaje bazičnih lokomotornih znanja koja su osnova motoričkog razvoja djece, priopćili su organizatori.

Naglašavaju i inkluzivni karakter samih poligona koji su pristupačni i djeci s posebnim potrebama, a iscrtani su veselim bojama koje dodatno motiviraju djecu na sudjelovanje, natjecanje i igru.

Predsjednik udruge "Kinezis" Franjo Lovrić koji je ujedno koordinator Europskog školskog sportskog dana za Bosnu i Hercegovinu istaknuo je važnost nastave tjelesne i zdravstvene kulture, kao i nepravedno zanemarivanje ovog predmeta u osnovnim školama koje često nemaju adekvatne uvjete i sadržaje prilagođene djeci.

Ocijenio je kako su baš ovakvi poligoni koji se mogu provoditi na otvorenom i ne zahtijevaju neku dodatnu opremu, odličan alat koji će pomoći učiteljima razredne nastave spomenutih škola u provedbi nastave TZK.

"Također ne treba izostaviti važnost školskog sporta koji je baza za uključivanje djece u sportske klubove. Stoga smo posebno ponosni jer je Europski Školski Sportski dan obilježen i u Bosni i Hercegovini u 21 osnovnoj i srednjoj školi s ukupnim brojem koji premašuje 2 000 učenika i učenica. Time se naša zemlja pridružila u više od 7 000 događaja u 38 zemalja svijeta u kojima je ukupno sudjelovalo više od 2 milijuna učenika svih dobnih uzrasta", napominju organizatori.

Projektna menadžerica "Udruge Nešto Više" Vanja Sudar navela je direktnu povezanost projekta "Mostar prostori koji pokreću" s realiziranom aktivnošću.

Dodala je kako iscrtani poligoni ostaju u vlasništvo školama te da ih u slobodno vrijeme mogu koristiti roditelji s djecom, kao i sportski klubovi u treningu najmlađih kategorija.

Ova aktivnost realizira se kroz projekt "Mostar - prostori koji pokreću". Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja diljem svijeta. Zajedno s PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokracije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).

Projekt financira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva, navodi se u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Izložba „Mostar Eko grad - Čuvari i čuvarice budućnosti“

Završava se renoviranje prostorija mostarskih udruga 'Vedri osmijeh' i 'Down sindrom'

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli