Kultura     | 29.09.2022. 19:58 |

Izložba 'Nedjeljna škola' za godišnjicu rada La Benevolencije

FENA Sanda Hrkić, Foto: Hazim Aljović

SARAJEVO, 29. septembra FENA - U Galeriji Novi Hram u Sarajevu večeras je otvorena izložba fotografija ‘Nedjeljna škola 1992 -2022’, a na dvadesetak panoa prikazan je historijat te škole. Tu su, među ostalim, prikazani novinski članci o radu i polaznicima te škole tokom rata, radovi polaznika, ali i zapisi o pozorišnoj predstavi ‘Kraljica Estera’ koju su polaznici radili netom iza rata u BiH.

 

Izložbu 'Nedjeljna škola 1992-2022' priredilo je Jevrejsko kulturno, prosvjetno i humanitarno društvo JKPHD 'La Benevolencija', a Sonja Elazar je pomogla pri odabiru materijala i jedna je od osnivačica te škole.

U razgovoru za Fenu Sonja Elazar prisjetila se perioda kad je ta škola započela rad, u ratnom Sarajevu i načina na koji su se u toj školi okupljala i radila, u to doba uglavnom djeca predškolske i školske dobi. Radila je uz pomoć još dvije gospođe, od kojih je jedna bila profesorica, a druga likovni pedagoginja.

- Godine 1992. kad je počeo rat u BiH krenuli su konvoji, odlazile su porodice sa djecom. Ostajali su uglavnom starije osobe, a kasnije smo saznali da ima i dvadesetak djece koja su traumirana i kriju se u podrumima. Odlučeno je da se upriliči, barem jednom nedjeljno, druženje za tu djecu. Činili smo sve da toj djeci bude lijepo, da se raduju dolasku - prisjetila se. Kaže da su, potom, ta djeca dovodila i svoje školske drugove, komšije....

Krenuli su, kaže Elazar, skromno sa rolnom papira i drvenim bojicama. Potom su dobili ginjole - vrsta lutke - te pravili lutkarsko pozorište, priređivali priredbu, prigodno obilježavali svaki jevrejski praznik. Kasnije im se pridružila muzička pedagoginja Jasminka Kalauzović, te su djeca pjevala i plesala. Polaznici te škole poslije su dobivali i slatkiše ili igračku, koju su mogli i ponijeti sa sobom kući.

Ta škola radi i danas, a među polaznicima ima i djece čiji su roditelji nekad išli u tu školu. Sonja Elazar vodila je tu školu 20 godina, a presretna je kad sretna nekog od svojih učenika.

- U pandemiji, posebno u vrijeme kad je bio na snazi lockdown, u Jevrejskoj opštini formiran je krizni štab a moja djeca su tada pazila mene. Niko to nije mogao niti sanjati, ali to je život - kazala je. 

Predsjednik JKPHD “La Benevolencija” Vladimir Andrle jedan je od polaznika te škole od 1992. godine, a za njega je to tada bila oaza mira i sreće. Sve ono što tada nije bilo moguće, u ratnom Sarajevu.

Izložba 'Nedjeljna škola' upriličena je u okviru obilježavanja 130 godina od osnivanja Jevrejskog kulturnog prosvjetnog i humanitarnog društva La Benevolencija. Istim povodom, za počasnog predsjednika tog društva proglašen je Jakob Finci, koji je obnašao funkciju predsjednika od 1991. do aprila 2022. godine, a za doprinos revitalizaciji Društva, ali i kontinuirani rad na promociji La Benevolencije i svega onoga što to društvo predstavlja. 

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

'La Benevolencija': Otkazan koncert povodom 85. godišnjice Kristalne noći

Finci: Planiramo rad punim interzitetom u periodu pred nama

Borba protiv antisemitizma, islamofobije i ksenofobije u obrazovnom sistemu

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli