Bosna i Hercegovina     | 29.09.2022. 09:46 |

VSTVBiH odgađa izbor glavnog državnog tužioca, danas odlučuje o poništavanju konkursa

FENA Internet, Foto/ Arhiva

SARAJEVO, 29. septembra (FENA) - O izboru novog glavnog tužioca Državnog tužilaštva neće se glasati iako je to najavljeno kao jedna od tačaka sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), a članovi će umjesto izbora glasati o mogućem poništavanju konkursa, potvrdio je u srijedu za BIRN Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija, predsjednik Vijeća.

Prema riječima Lagumdžije, danas neće biti imenovanja glavnog tužioca Tužilaštva BiH zbog odluke Podvijeća da ne predloži nikoga od kandidata, a ta odluka će se razmatrati u nastavku sjednice VSTV-a.

- Raspravljat će se o toj odluci, ako Vijeće zauzme suprotan stav, većinski, onda, po nekoj proceduri, moglo bi se odmah Podvijeće povući, zauzeti stav u skladu s odlukom Vijeća i predložiti [kandidate]. Ali to ide tek na narednoj sjednici. Sutra ne može biti imenovanja. Sutra će biti rasprave inicijalno o stavu Podvijeća - pojasnio je Lagumdžija za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Prema njegovim riječima, ovakva odluka Podvijeća je “došla jer se smatralo da nije dobro ići u proceduru s jednim kandidatom”. Kako je rekao, to je stav Podvijeća o kome će u četvrtak odlučivati svi članovi VSTV-a.

Dodao je da je danas ta rasprava o stavu Podvijeća da se poništi konkursna procedura, odnosno da se ide u novu konkursnu proceduru.

- I ako taj stav ne dobije potrebnu većinu, to automatski znači da će se ići u meritorno imenovanje, ali bi se to moglo desiti tek na narednoj sjednici Vijeća, ako prođe taj prijedlog - naveo je Lagumdžija. 

Za glavnog tužioca su se ranije kandidovali Milanko Kajganić, Diana Kajmaković, Miroslav Janjić i Seid Marušić.

Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije Diani Kajmaković, državnoj tužiteljici i kandidatkinji za poziciju glavnog tužioca, uz objašnjenje da je smatraju odgovornom za korupciju ili saučesništvo u korupciji, te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na zapadnom Balkanu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Američka ambasada pozdravila imenovanje Kajganića za glavnog tužioca državnog tužilaštva BiH

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine