Bosna i Hercegovina     | 28.09.2022. 16:56 |

Četvrtu dozu cjepiva primilo svega 0,24 posto građana, čeka se novo cjepivo za varijantu omikrona

FENA Ivana Banovic, Foto: Arhiva

MOSTAR, 28. rujna (FENA) - Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputio je Vladi FBiH zahtjev za davanje suglasnosti za pokretanje postupka javne nabave za novo bivalentno cjepivo koje štiti od izvornog soja virusa i trenutno dominantnih podvarijanti BA.4 i BA.5., potvrđeno je Feni iz tog zavoda iz kojega su zatražili pomoć u nabavci i od međunarodnih donatora. 

Napominju kako će, nakon što Vlada Federacije BiH da suglasnost koja uključuje i osiguravanje materijalnih sredstava, postupiti u skladu sa Zakonom o javnim nabavama Bosne i Hercegovine.

Istodobno, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je iskazao potrebe za ovim cjepivom i međunarodnim donatorima, kao i COVAX mehanizmu.

U Zavodu također podsjećaju kako je Europska agencija za lijekove do sada odobrila dva cjepiva protiv covida-19 koja imaju u sebi i genetske podvarijante omikrona (BA.4 i BA.5).

"Novo cjepivo se koristi kao druga, dodatna doza na primarno cijepljenje, a Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva je preporučilo ovakvo ordiniranje", naglašavaju te dodaju kako su trenutačno u Europi cirkulirajuće podvarijante genetske varijante omikron SARS-CoV-2.

Što se tiče raspoloživih doza, kao i onih koje su propale, iz Zavoda ističu kako "trenutno raspolažemo sa 415 015 doza cjepiva protiv covida-19 (Pfizer, Moderna, Sinopharm i Sinovac), dok je za 607 829 doza cjepiva istekao rok trajanja".

Upitani kolika je uopće zainteresiranost građana za cijepljenje protiv covida-19, odgovorili su kako ona trenutačno, nije na razini koju bi željeli i na razini koja bi imala povoljan učinak na zdravlje stanovništva u Federaciji BiH.

Stoga i ne čudi da su, prema posljednjim podacima kojima Zavod raspolaže, svega 4 334 osobe primile četvrtu dozu cjepiva protiv covida-19 (0,24%).

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH ponovno su pozvali sve stanovništvo da se cijepi, što u primarnoj seriji (prve dvije doze) što docjepljivanjem, a osobito najugroženije, osobe iznad 60 godina života i imunokompromitirane kroničnim bolestima.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Donesena Odluka o privremenom financiranju ZZO HNŽ-a za 2024. godinu

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Predstavnici Zavoda za javno zdravstvo FBiH na treningu o planiranju nabavke cjepiva

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel