Ekonomija     | 27.09.2022. 14:00 |

Tvrtka Coral održala 'Gospodarsku prezentaciju BiH na tržištu EU' (VIDEO)

FENA Denis Leko, Foto: Mario Obrdalj

MOSTAR, 27. rujna (FENA) - S ciljem promocije gospodarstva i tvrtki u publikaciji "Bosnien unt Herzegowina Extra 2022/23" za područje Austrije, Švicarske i Njemačke, tvrtka Coral u utorak je u Mostaru održala "Gospodarsku prezentaciju BiH na tržištu EU".

Temeljni ciljevi navedene poslovne publikacije su funkcionalno povezivanje poslovnih subjekata i tvrtki na relaciji BiH - zemlje njemačkog govornog područja i obratno, a zbog veće protočnosti podataka i informacija, te proširivanja komunikacije na svim razinama.

Ciljevi su također i uspostavljanje poslovnih veza i odnosa između BiH i stranih gospodarstvenika i gospodarstava općenito, te uspostavljanje informacijskog sustava koji bi olakšao i ubrzao komunikaciju i olakšao potencijalnim ulagačima da dođu do svih potrebnih informacija na jednom mjestu.

Generalni direktor tvrtke Coral Zdenko Štriga kazao je kako je sada potrebno skupiti što više informacija i poslije ih umrežiti kako bi se gospodarstvo BiH prezentiralo na zapadu.

- Godine 2000. izdali smo prvu publikaciju, a sada imamo i to staro, ali i novo iskustvo pa idemo u novo izdanje. Prošli smo čitavu BiH, pokupili informacije i vidjeli potencijale koje ćemo predstaviti u novoj publikaciji koja će biti tiskana u tiražu od otprilike 20.000 primjeraka, a imat će otprilike 250 stranica. To bi trebalo doći na njemačko govorno područje od 100 milijuna stanovnika i smatramo da je to jedini dobar i kvalitetan način kako bi se predstavila BiH i svi potencijali koje smo kroz tri mjeseca saznali i spoznali. Mislimo da kroz ovu publikaciju možemo postići taj uspjeh da njemački ulagači shvate potencijal koji BiH ima - rekao je Štriga.

Dodao je kako će se publikacija dostaviti u otprilike 213 komora, oko 100 banaka i sve relevantne institucije koje imaju neki predznak gospodarstva.

- Osnovna stvar je da ta publikacija dođe u prave ruke i mislim da možemo napraviti pravi iskorak na osnovu našeg dugogodišnjeg iskustva kojega imamo od 1993. godine i prve publikacije. Vjerujem u ovaj projekt i sad je samo pitanje koliko će to prepoznati određene kompanije - istaknuo je direktor Corala.

Potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić kazao je kako Komora podržava svaki oblik marketinškog komuniciranja i predstavljanja realnog sektora i potencijala BiH.

- Tako isto podržavamo i ovaj kanal koji radi kompanija Coral na njemačkom govornom području. Sigurno ne tako skup i jako dobar kanal komuniciranja i marketinga pomoću kojega će vjerojatno na jako dobre adrese doći poruka odavde, sve ono što prepozna realni sektor koji se kroz ovu publikaciju bude reklamirao. Mislim da će potencijalni ulagač, strani investitor vrlo brzo dobiti podatke i informacije što je ovdje ono u što se isplati ulagati - napomenuo je Šantić.

Pozvao je sve aktere u realnom sektoru da iskoriste ove kanale i tvrtku Coral za marketinško predstavljanje.

- Značaj tog dijela promocije bh. gospodarstva kroz sve sektore može se najbolje vidjeti jednim primjerom koji je najsvježiji, a to je ono što smo mi kao Komora radili s Federalnim ministarstvom turizma, USAID projektom, na početku godine, a riječ je o digitalnom marketingu, velikoj marketinškoj kampanji na platformi TripAdvisor. Rezultat toga je da ćemo mi već sada u listopadu biti skoro na razini 2019. godine kada je turizam u pitanju - kazao je Šantić.

Direktorica Corala u BiH Marija Ćeškić ustvdila je kako ova publikacija Bosni i Hercegovini može donijeti ogromne benefite.

- Ova publikacija može donijeti čitav domino efekt rasta gospodarstva. Na ovim tržištima u medijima se pita hoće li biti rata ili neće, mito, korupcija i kriminal, a nitko ne vidi ove ogromne gospodarske priče koje postoje. Mi imamo firme koje rade na svjetskim tržištima, konkuriraju svjetskim igračima i mi to trebamo prikazati Nijemcu, Švicarcu, Austrijancu da se usudi, da vidi da postoji sigurnost dolaska i investicije ovdje u Bosni i Hercegovini, da ima jeftiniju radnu snagu, da je porez na dobit manji nego u ostalim državama i da ima ogromne benefite za odraditi biznis ovdje - kazala je Ćeškić.

Preuzmite VIDEO

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Čelnici EU-a okupit će se na samitu o gospodarskim temama i geopolitičkim pitanjima

Kosovo: Zabrinutost zbog odlaska radnika nakon liberalizacije viznog režima

Hrvatska: Plenković predstavio kandidata za novog ministra gospodarstva

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu