Svijet     | 21.09.2022. 16:00 |

SAD traži od suda UN-a da odbaci slučaj iranske zamrznute imovine

FENA Internet, Foto/ Twitter

DEN HAAG, 21. septembra (FENA) - Sjedinjene Američke Države zatražile su u srijedu od Međunarodnog suda pravde da odbaci tužbu koju je pokrenuo Iran tražeći povrat zamrznute iranske imovine u vrijednosti od oko dvije milijarde dolara koju je Vrhovni sud SAD-a dodijelio žrtvama bombaškog napada u Libanonu 1983. i drugi napadi povezani s Teheranom. 

Vođa američkog pravnog tima, Richard Visek, rekao je sudu UN-a da bi se trebao pozvati, po prvi put, na pravno načelo prema kojem nacija ne može pokrenuti slučaj zbog vlastitih kriminalnih radnji povezanih sa slučajem.

- Iranski slučaj treba u cijelosti odbaciti na temelju načela 'nečistih ruku' - rekao je Visek sucima koji su sjedili u Velikoj dvorani suda.

Doktrina nečistih ruku pravni je kodeks koji dopušta sudu da odbije saslušanje slučaja ako je strana koja pokreće slučaj počinila nezakonito djelo.

- Bit ove odbrane je da je nečuveno ponašanje Irana, njegovo sponzorisanje terorističkih djela usmjerenih protiv Sjedinjenih Država i američkih državljana, u samoj srži njegovih tvrdnji - rekao je Visek, izvijestio je Associated Press.

Visek je poručio da sud sa sjedištem u Haagu nikada nije upotrijebio doktrinu "nečistih ruku" kao razlog za odbacivanje slučaja, ali je uspješno citiran u slučajevima međunarodne arbitraže.

- Sjedinjene Države tvrde da ako je ikada postojao slučaj za primjenu načela 'nečistih ruku' - onaj za koji priznajemo da bi se trebao razmatrati samo u okolnostima - to je ovaj slučaj - rekao je Visek.

Iran je u ponedjeljak rekao da je američka konfiskacija imovine pokušaj destabilizacije teheranske vlade i kršenje međunarodnog prava.

Iran je svoju tužbu podnio Međunarodnom sudu pravde 2016. nakon što je Vrhovni sud SAD-a presudio da se novac koji se drži u iranskoj centralnoj banci može koristiti za naknadu 241 žrtvi bombaškog napada 1983. godine – za koji se vjeruje da je povezan s Teheranom – na američku vojnu bazu u Libanonu.

Međunarodni sud pravde u Hagu presudio je da je nadležan za saslušanje u slučaju 2019. godine, odbacivši argument SAD-a da su njegovi nacionalni sigurnosni interesi nadjačali Ugovor o prijateljstvu iz 1955., koji je obećavao prijateljstvo i saradnju između dviju zemalja.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu