Regija     | 02.09.2022. 13:13 |

Tegeltija: Potrebno je da BiH pristupi inicijativi "Otvoreni Balkan"

FENA Danijela Perić Šilić, Foto:

BEOGRAD, 2. rujna (FENA) – Predsjedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je danas u Beogradu na Summitu lidera Otvorenog Balkana kako je potrebno da BiH pristupi inicijativi "Otvoreni Balkan".

"Ja sam ovdje samo gost. Sasvim je izvjesno pristupanje BiH ovom procesu, on nikome ne donosi ništa loše. Divno je bilo jučer na večeri, ali nismo mogli probati vina i hranu iz BiH, zato što nismo članica. To je ono što me čini nesretnim", rekao je Tegeltija.

Zahvalio je članicama Otvorenog Balkana što drže otvorena vrata za druge zemlje regije i ne postavljaju političke uvjete.

Tegeltija smatra da je veliki broj građana i poslovne zajednice u BiH opredijeljen ka ovoj inicijativi te se nada da će u međusobnoj trgovini sa zemljama regije BiH ove godine imati bolje rezultate.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je danas rekao da je ta inicijativa posebno važna u situaciji globalne krize u opskrbi hranom i energentima.

"Naše okupljanje i to što radimo zajedno je pokretač koji nas gura kroz izazove predstojeće zime. Danas je jasno da su Sjeverna Makedonija, Albanija i Srbija napravile ključni korak u ključno vrijeme. Izgradili smo povjerenje između prijateljskih zemalja. Dok neki drugi misle kako nas ovo može skrenuti s europskog puta, ja mislim da će nas ovo učvrstiti i olakšati život naših građana", rekao on.

Istaknuo je da će se posebnim sporazumima osigurati stabilnost opskrbe hranom i energentima u regiji i pomoć susjedima.

Predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu  Dritan Anazović kazao je da je građanima u regiji dosta politika prošlosti i štetnosti nacionalizama i da zaslužuju da im se život olakša, prenosi Beta.

"Lijepo je vidjeti da su s nama ovdje danas predstavnici zemalja EU i NATO, kao i biznismeni. Sve smo probali u svojoj povijesti svađe i konflikte, samo nismo probali surađivati. Vrijeme je da izaberemo mir i progres, i da veća fleksibilnost granica ne znači mijenjanje istih, već veću šansu za pomirenje", kazao je Abazović

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu je ocijenio da inicijativa "Otvoreni Balkan" osigurava sigurnu budućnost svih zemalja.

"Rat u Europi je alarm za sve nas, i vidimo koliko smo ranjivi po pitanju energetike. Ne postoji recept osim solidarnosti, i mi u Turskoj radimo sve što možemo kako bi pomogli susjedima na Balkanu da osiguraju količine plina", rekao je on.

Mevlut Cavusoglu je kazao da postoji još mnogo toga što treba uradi u regiji, ali da postoje dva izazova.

"To su politička kriza u BiH i predsjednik Turske će sljedećeg tjedna, između ostalog posjetiti i Sarajevo. A drugo je dijalog Beograda i Prištine, i tu je pokazano kako se moramo koncentrati na zajedničke interese, a ne ono što nas razdvaja", ocijenio je on.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas u Beogradu da su Srbija, Albanija i Sjevrna Makedonija sve više uključene kako bi izvukle maksimum iz te inicijative i pozvao i druge zemlje da se priključe.

"Ozbiljno ćemo razmisliti da uputimo poziv i drugim partnerima i zemljama EU, nitko ne treba biti ljubomoran na nas. Ovdje su Mađari i Turci, a pozvali smo Grčku i Italiju. Bitno je da je tu veleposlanik SAD-a i da će biti na svakom summitu, a to znači da smo sigurni da neće biti nesporazuma", rekao je Rama na Summitu lidera Otvorenog Balkana.

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Srbija: Vučević objavio kandidate za ministre u novoj srbijanskoj vladi

Vučić: Rezolucija o Srebrenici u Općoj skupštini UN-a bit će donijeta preglasavanjem

Srbija: Potres jačine 4,1 stupanj prema Richteru registriran na području Kladova

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel