Bosna i Hercegovina     | 31.08.2022. 12:03 |

Općina Stari Grad Sarajevo- Interes učenika mora biti na prvom mjestu

FENA Saopćenje, Foto/ Opcina Stari Grad Sarajevo

SARAJEVO, 31. augusta (FENA) - Općina Stari Grad Sarajevo poziva ministricu za odgoj i obrazovanje KS Naidu Hota - Muminović da pristupi potpisivanju sporazuma sa tom općinom na osnovu čega će biti doznačen novac tom ministarstvu za nabavku udžbenika za učenike od prvog do četvrtvog razreda s područja te sarajevske općine, a smatraju to kao najoptimalnije i jedino u skladu sa zakonom imajući u vidu kratke rokove do početka nove školske godine. 

 

 

 


 

- Javno je pozivamo da ispuni svoje obaveze i pristupi potpisivanju sporazuma sa Općinom Stari Grad Sarajevo na osnovu čega ćemo doznačiti sredstva, te resorno ministarstvo može izvršiti nabavku udžbenika. Smatramo da interes građana, u ovom slučaju učenika, mora biti na prvom mjestu i da je rješenje koje smo ponudili resornom ministarstvu najoptimalnije i jedino u skladu sa zakonom, imajući u vidu kratke rokove do početka školske godine - navode iz Općine Stari Grad Sarajevo. 

Kako naglašavaju u saopćenju za javnost, Općina Stari Grad Sarajevo donijela je prošle sedmice odluku o nabavci udžbenika za učenike od I-IV razreda osnovnih škola u Starom Gradu nakon što je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS odlučilo nabaviti udžbenike samo učenicima od V-IX razreda i time dovelo do neusaglašenog i nejednakog stanja na nivou općina.

- Uzimajući u obzir kratak vremenski period do početka školske godine, Općina nije u mogućnosti provesti odgovarajući postupak nabavke udžbenika, a da budu učenicima odmah na raspolaganju. Obzirom na to da je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS već provelo postupak nabavke udžbenika za učenike od V-IX razreda, Komisija za javne nabavke Općine Stari Grad Sarajevo utvrdila je da je najjednostaniji i najbrži način za nabavku da resorno ministarstvo, shodno Zakonu o javnim nabavkama BiH a temeljem odredbi člana 22. stav 1. tačka b, nabavi i dodatni broj udžbenika bez pokretanja i provođenja novog postupka javnih nabavki koji bi iziskivao znatno više vremena - ističe se. 

Podsjećaju da je, 25. augusta Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, dostavljen zahtjev Općine Stari Grad Sarajevo da izvrše tu nabavku za koju će im Općina Stari Grad doznačiti potrebna sredstva, te tabelarni pregled broja učenika od I - IV razreda i cijene kompleta udžbenika, a prema  podacima dostavljenim od direktora osnovnih škola. 

- Na taj zahtjev resorno ministarstvo i ministrica Naida Hota-Muminović nisu ni do danas odgovorili. Nakon toga, 29. augusta Općina Stari Grad Sarajevo uputila je ministrici Hota-Muminović prijedlog sporazuma o dodjeli novčanih sredstava za nabavku udžbenika za učenike od I-IV razreda osnovnih škola u Starom Gradu, te je pozvala na potpisivanje tog dokumenta za 30. august u 11.30 sati. Ni na taj zahtjev ministrica Hota-Muminović do danas nije odgovorila i pored nekoliko urgencija putem emaila, dok na telefonske pozive upućene prema kabinetu ministrice nisu odgovarali. Koristimo ovu priliku da je pozovemo da se izjasni jer u ovakvoj situaciji ispaštaju samo učenici i njihovi roditelji - saopćila je Služba za odnose s javnošću i informacioni sistem Općine Stari Grad Sarajevo. 

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je za podizanje standarda radnika u obrazovanju

UNICEF BiH - Virtualne radionice za nastavnike iz BiH i regije

Psihosocijalna podrška za studente Doma u Nedžarićima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu