Ekonomija     | 23.08.2022. 21:18 |

Zahvaljujući pomoći Vlade KS, povratnici u Tarevce pokrenuli uspješan projekt uzgoja jagoda 

FENA Saopćenje, Foto/ Služba za protokol i press KS

SARAJEVO, 23. augusta (FENA) - Delegacija Vlade Kantona Sarajevo, predvođena premijerom Edinom Fortom, a u kojoj su bili i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović, pravde i uprave Darja Softić Kadenić, te ministar finansija Davor Čičić, posjetila je danas u Modriči i Opštu poljoprivrednu zadrugu Tarevci.   

Ovu savremenu zadrugu, koja djeluje po konceptu ruralnog razvoja u evropskim zemljama, formirali su povratnici u ovo mjesto, s ciljem da se njenim razvojem stvori institucionalna podrška domaćinstvima. Također, u Zadruzi je razrađen i projekt Agro-biznis centra Tarevci, kao institucionalnog nosioca razvoja prerađivačkih kapaciteta.  

Misiju razvoja poljoprivrede, prehrambene industrije, soskog turizma, te ostalih preduzetničkih ruralnih djelatnosti u ovom mjestu, koje se često pominje kao uspješan primjer povratka u entitet Republika Srpska, prepoznala je i Vlada KS, koja je u februaru ove godine, posredstvom Opštine Modriča, sa 46.000 KM podržala uvođenje novog, savremenog načina uzgoja jagoda. To je ovoj zajednici donijelo brojne benefite, u što su se danas uvjerili premijer i ministri.   

- Vlada Kantona Sarajevo nam je pomogla u realizaciji pilot-projekta proizvodnje jagoda na supstratu u četiri plastenika. U njima je 10.500 saksija u kojima je zasađeno 32.000 sadnica stalnorađajuće jagode - naveo je Nahdet Sulejmen, direktor Zadruge. 

Govoreći dalje o koristima ovog projekta, kazao je da će u kontinuitetu imati nekoliko uposlenih radnika u plastenicima, da mogu raditi u svim vremenskim uslovima, a s obzirom na to da imaju rod van sezone, siguran im je i plasman, što je veoma bitno za opstanak Zadruge, koja od povratnika otkupljuje tržišne viškove voća i povrća.  

Premijer Forto s povratnicima u Tarevce podijelio je svoju i sreću svih ostalih članova Vlade da su mogli pomoći u projektu uzgoja jagoda, te je kazao da će i u budućnosti biti razmotreni drugi vidovi pomoći.   

- Mi to radimo i u mnogim drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine - rekao je Forto, kazavši da je impresioniran angažiranošću mještana da Tarevce naprave što ugodnijim mjestom za život.

Delegacija Vlade KS danas se sastala i s načelnikom Opštine Modriča Jovicom Radulovićem, sa kojem je razgovarano o pomoći povratničkoj populaciji, ali i ostalim vidovima saradnje. Tom prilikom, prezentirani su neki od javnih poziva za sufinansiranje projekata, a premijer i ministri naveli su da će Vlada KS rado pomoći u kapacitetu koji ima, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.  

 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Čelnici Kantona Sarajevo uputili čestitku povodom Pesaha

Članovi Skupštine i Vlade KS: Akademik Dževad Jahić ostavio neizbrisiv trag u bh. društvu

Potpisani sporazumi za realizaciju projekata vodosnabdijevanja u općinama s područja KS

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu