Kultura     | 16.08.2022. 16:30 |

Izložba 'Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970' postavljena u knjižari Buybook

FENA Saopćenje, Foto/

SARAJEVO, 16.augusta (FENA) - Filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije predstavljeni su na izložbi “Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970” u knjižari Buybook, u Radićevoj ulici, saopćila je press služba SFF-a.

Na izložbi se može vidjeti preko 50 plakata nastalih 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka i predstavljaju značajna djela jugoslovenske kinematografije, kao što su “Skupljači perja” ,”Kad budem mrtav i beo” ,”Rani radovi” ,”Marš na Drinu”, “Kapetan Leši”i drugi.

U saopćenju se navodi da je Institut za film, koji je preteča Filmskog centra Srbije, sačuvao i očuvao vrijedna djela grafičkog i primijenjenog dizajna SFRJ, koji mogu biti zanimljivi ne samo poznavaocima filma, dizajnerima, historičarima umjetnosti i likovnim stručnjacima, već i široj publici.

Direktor FCS-a Goran Matić, rekao je da su radovi odabrani po kvalitetu, autorima, značaju filmova i po tome koliko su rijetko izlagani.

Izložba “Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970” postavljena je u okviru programa Festival u Centru, a može se pogledati svakim danom od 12 do 22 sata do 12. septembra.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Film 'Stric' za početak Zimskog izdanja online festivala Mreže festivala Jadranske regije

Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije od 20. do 29. januara

Od 26. oktobra u kinima u BiH 'Ekskurzija' rediteljice Une Gunjak, bh. kandidat za Oscara

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu