Stranačke aktivnosti     | 02.08.2022. 17:57 |

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

FENA Saopćenje, Foto/ Stranka za BiH

Efendić odgovorio Plenkoviću :

Ako su rješenja tako dobra, zašto ih ne implementiraš u Republici Hrvatskoj?!

Složio bih se sa gospodinom Plenkovićem da zaista jeste „ogromna razlika između Zagreba i Sarajeva“. Ali samo u tome da se Sarajevo nikada nije petljalo u unutrašnjopolitičke prilike u Republici Hrvatskoj, dok je vanjska politika Republike Hrvatske jedan od sukreatora unutrašnjih problema Bosne i Hercegovine, kontinuiranom podrškom mračnim idejama etničke segregacije.

Podsjetio bih gospodina Plenkovića, kao velikog Europejca, da su ljudska prava individualna, a ne kolektivna kategorija, čak i u Republici Hrvatskoj. Da svi mi, građani Bosne i Hercegovine, isto tako, ne crpimo naša individualna prava na temelju naše etničke identifikacije, već na temelju pripadnosti bosanskohercegovačkoj naciji, odnosno našem BH državljanstvu. Čak i mišljenje Evropske komisije iz 2019. godine, kao prvi od 14 prioriteta za nastavak evropskih integracija Bosne i Hercegovine, navodi „Osigurati da se izbori provode u skladu sa europskim standardima tako što će provesti relevantne preporuke OSCE-a/ODIHR-a i Venecijanske komisije“, čime je jasno stavljeno do znanja da bez rješavanja problema političke jednakosti građana u Bosni i Hercegovini nema nastavka evropskog puta naše zemlje. Ono što Republika Hrvatska zastupa, pod krinkom spin floskule „legitimnog predstavljanja“, samo je nastavak haškog UZP-a drugim sredstvima, a za takvo nešto nikada nećemo imati sluha. Na kraju, kad su ta rješenja tako dobra, zašto ih gospodin Plenković ne implementira u Republici Hrvatskoj?!

Ako je gospodin Plenković istinski prijatelj  Bosne i Hercegovine neka prestane sa otvorenom podrškom političkim narativima koji pripadaju prošlosti, mraku 19. vijeka i pomogne nam da gradimo državu po mjeri čovjeka 21. stoljeća.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel