Stranačke aktivnosti     | 24.07.2022. 20:13 |

Saopćenje za javnost GDS-a BiH

FENA Saopćenje

GDSBiH zahtijeva da se ustavne promjene i Izborni zakon BiH realizuju nakon oktobarskih izbora u redovnoj parlamentarnoj proceduri.To je u najboljem interesu građanki i građana BiH, svih naroda i  nacionalnih manjina.

Time se,nakon javne rasprave, koju treba da organizuje PSBiH, uz učešće struke i nauke i civilnog društva, osigurava da kroz opštedruštveni konsenzus jača povjerenje i posvećenost demokratskim sredstvima kroz otklanjanje svih odredbi iz Ustava i Izbornog zakona koje su diskriminatorne prema pojedincima i zajednicama.

PSBIH najkasnije nakon oktobarskih izbora treba odmah usvojiti sve presude Evropskog suda za ljudska prava i učiniti ih sastavnim dijelom Ustava i zakona. Istovremeno, nužno je da se usvoje reformski zakoni za ostvarenje boljeg života građana u BiH i na njihovim temeljima ostvare i preduslove za status kandidata za članstvo BiH u EU.

Svi učesnici oktobarskih izbora prihvatili su da po postojećim odredbama Izbornog zakona kandiduju liste za sve nivoe zakonodavne vlasti i time preuzeli odgovornost za integritet izbornog procesa i njegovu transparentnost, kao i za implementaciju izbornih rezultata i u zakonskom roku konstituisanje parlamenata i izvršsne vlasti. Nema opravdanih razloga da se u toku izbornog procesa interveniše i produbljuje nepovjerenje između domaćih aktera političke scene.

Stvaraju se novi i sukobi i konfrontacije ne samo u BiH već i u regiji i Evropi i gubi se iz vida suštinska odgovornost i BiH i EU za proces evropskih reintegracija u novonastalim međunarodnim okolnostima. Potrebno je "spustiti loptu" i pokazati mudrost u odlučivanju i domaćih i međunardnih aktera čak iako se čini da se odluke donose u najboljoj namjeri.

Mir, sigurnost i stabilnost su prioritet za održavanje izbora i na temelju evropskih demokratskih  vrijednosti treba razumijevati i bosanskohercegovačko društvo koje krasi kultura različitosti a ne nametnute podjele i programirani raskoli.
GDS BIH PRES
 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

GDS uputio poziv Schmidtu da 11. juli proglasi za Dan žalosti u BiH

Spahić: Hanuka se u BiH dočekuje sa radošću

Saopćenje za javnost GDS BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu