Svijet     | 20.07.2022. 10:00 |

Parlament Šri Lanke izabrao premijera Wickremesinghea za novog predsjednika

FENA Internet, Foto/ Twitter

COLOMBO, 20. jula (FENA) - Parlament Šri Lanke u srijedu je velikom većinom izglasao Ranila Wickremesinghea, koji je šest puta obavljao funkciju premijera, za predsjednika koji će zamijeniti Gotabaya Rajapaksu, koji je pobjegao iz zemlje pogođene krizom i podnio ostavku prošle sedmice. 

Službeni rezultati pokazali su da je Wickremesinghe dobio 134 glasa na parlamentarnim izborima Šri Lanke, pri čemu je njegov glavni protukandidat Dullas Alahapperuma dobio 82, a ljevičarka Anura Dissanayake samo tri, što mu daje apsolutnu većinu.

- Ranil Wickremesinghe izabran je za osmog predsjednika izvršne vlasti prema ustavu - rekao je generalni sekretar parlamenta nakon završetka prebrojavanja, javlja AFP. 

Pobjeda Wickremesinghea, kojoj se protive mnogi obični građani Šri Lanke, mogla bi dovesti do novih protesta ljudi koji su nezadovoljni vladajućom elitom zbog lošeg upravljanja koje je zemlju gurnulo u tešku ekonomsku krizu.

Wickremesinghe, šesterostruki premijer, postao je vršitelj dužnosti predsjednika prošle sedmice nakon što je tadašnji predsjednik Gotabaya Rajapaksa pobjegao u Singapur kada su demonstranti zauzeli njegovu službenu rezidenciju i ured, lutali hodnicima, koristili njegovu teretanu i plivali u njegovom bazenu.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Sedam poginulih kada je trkaći automobil udario u publiku u Šri Lanki

Milanović: Ostajem predsjednik RH, ostavku podnosim nakon izborne pobjede

Alexander Stubb preuzeo dužnost novog predsjednika Finske

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel