Svijet     | 17.07.2022. 14:43 |

Više žrtava u snažnoj eksploziji ispred popularnog hotela Nur Dob na jugu Somalije

FENA Internet

MOGADISHU, 17. jula (FENA) - Više žrtava zabilježeno je u nedjelju na jugu Somalije kada je snažna eksplozija pogodila popularni hotel koji posjećuju regionalni zvaničnici, potvrdile su lokalne vlasti, javlja Anadolu Agency (AA).

Eksplozija je izazvana autobombom čija meta je bio hotel Nur Dob u gradu Jowhar, pri čemu je ranjeno nekoliko ljudi, uključujući lokalne zvaničnike, među kojima je i ministar zdravlja savezne države Hirshabelle.

Jowhar je administrativni centar savezne države Hirshabelle i nalazi se 90 kilometara sjeverno od glavnog grada Mogadishua.

Očevici su kazala za da je eksplozija zahvatila obližnje zgrade i da je jedna od najsnažnijih koje su čuli u posljednje vrijeme u zemlji Roga Afrike koja je doživjela brojne velike napade posljednjih godina.

Nijedna organizacija još nije preuzela odgovornost za napad, ali teroristička organizacija Al-Shabaab povezana s Al-Kaidom ranije je preuzimala odgovornost za slične napade.

Somalija je već nekoliko godina poprište duboke političke i sigurnosne krize, a najveću sigurnosnu prijetnju u toj afričkoj zemlji predstavlja teroristička organizacija Al Shabaab.

Afrička unija se bori protiv Al-Shabaaba otkako je stigla u Somaliju 2007. godine. Teroristička organizacija Al-Shabaab izvela je brojne smrtonosne napade u Somaliji i široj regiji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Palestinci pozvali UN da istraže navode o ratnim zločinima u bolnici u Gazi

Ministarstvo zdravstva Gaze - U izraelskim napadima ubijeno 34.262 Palestinca

U izraelskom zračnom napadu na Rafah ubijene 24 osobe

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu