Ekonomija     | 15.07.2022. 15:22 |

TZ KSB dodijelila certifikate nositeljima bike friendly standarda

FENA Duško Pucar, Foto: Duško Pucar

TRAVNIK, 15. srpnja (FENA) - U okviru realizacije završnih aktivnosti vezanih za projekt Staza stare pruge, Turistička zajednica Kantona Središnja Bosna (TZ KSB) u petak je dodijelila bike friendly certifikate.

U skladu s programom razvoja biciklizma na području kantona, TZ je provela proces certificiranja MMSP iz oblasti cikloturizma za područje Središnje Bosne.

Kako ističe direktor TZ KSB, Miroslav Matošević,  kompletan projekt proveden je u suradnji  s  Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH ured u Bosni i Hercegovini a  s ciljem jačanja turističkog sektora.

„Izuzetno smo zadovoljni što smo uspjeli kreirati mrežu turističkih djelatnika koji će sasvim sigurno u narednom razdoblju uvelike doprinijeti kako razvoju i popularizaciji biciklističke lokacije, tako i kreiranju imidža Središnje Bosne kao atraktivne cikloturističke destinacije“, kazao je Matošević.

Uvjete javnog poziva za dodjelu biciklističke opreme zadovoljilo je 25 aplikanata s područja Središnje Bosne.

Jedan od njih je i Slobodan Brkić, vlasnik Boca d.o.o. Vitez, koji je istaknuo značaj uvezivanja svih ugostitelja i trgovačkih djelatnika.

„Biciklizam je posebno u posljednjih nekoliko godina u stalnom usponu razvoja, a samim time  i generalno svijest o ovom stilu života ovdašnjih stanovnika se mijenja, te danas imamo priliku vidjeti sve više biciklista i u našoj Središnjoj Bosni“, kazao je Brkić.

Također, ovom prilikom održano je i stručno predavanje  na temu bike friendly standarda u organizaciji stručne savjetnice za turizam Ministarstva gospodarstva KSB, Amre Livnjak, te edukacija iz oblasti cikloturizma koju je priredio stručni savjetnik TZ Kantona Sarajevo, Faruk Čaluk.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Uručeni certifikati polaznicima STEM lab radionica iz Stoca

Certificirana 34 predavača za koordinaciju i upravljanje kampovima za raseljene

Predstavljen USAID projekt certificiranja UNWTO. TedQual

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel