Bosna i Hercegovina     | 08.07.2022. 12:48 |

Ministar odbrane BiH pokrovitelj akademije u MO i OS BiH u povodu Kurban-bajrama

FENA Saopćenje, Foto/ FENA

SARAJEVO, 8. jula (FENA) - Ured vojnog muftije u Ministarstvu odbrane BiH bio je organizator, a ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić pokrovitelj akademije u Domu OS BiH u Sarajevu upriličene u povodu blagdana Kurban-bajrama. 

Programu bajrmske akademije prisustvovali su predstavnici crkava i vjerskih zajednica u BiH, predstavnici političkog, kulturnog i javnog života u BiH, akademske zajednice, diplomatskog i vojno-diplomatskog kora i  predstavnici međunarodne zajednice u BiH. 

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić u poruci, na tom skupu, naglasio je značaj tog muslimanskog blagdana, sa posebnim osvrtom na tradiciju međusobnog poštivanja i obilježavanja značajnih datuma u kalendarima crkava i vjerskih zajednica u BiH što je posebna vrijednost i specifičnost vezana za tradiciju obilježavanja praznika i blagdana u Bosni i Hercegovini.

Ministar je kazao da se ove godine obilježavanje Kurban bajrama u MO i OS BiH realizira uoči tog blagdana zbog činjenice da je treći dan Kurban bajrama, Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici te da je opredjeljenje organizatora te akademije da se taj dan bude uz porodice žrtava i da se sa njima podjeli kako tuga zbog rastanka sa najmilijima, tako i na određen način, Bajramom im pokuša vratiti nadu u bolji život.

- U Bosni i Hercegovini, u njenoj starijoj kao i bližoj historiji kako među ljudima u njihovim međusobnim odnosima tako i u njenim institucijama, vodilo se i vodi računa da ti odnosi uvijek budu ispunjeni međusobnim poštovanjem i dubokim uvažavanjem. I sve te različitosti kultura i identiteta samo su dokaz bogatstva ove naše zemlje. Zaista, iskreno želim da to tako i ostane - kazao je ministar Podžić. 

Ministar je, na kraju, zahvalio prisutnima koji su pratili program akademije, kao i onima koji su uputili čestitke u povodu Kurban bajrama čime su, kako je kazao, potvrdili odlučnost da radost zajedništva razvijamo kroz profinjene, međuljudske, međukomšijske, međunarodne i međureligijske odnose, snažeći moral jedinstva i odlučnosti, da se ti odnosi trajno zaštite i sačuvaju.

Nakon bajramske poruke ministra odbrane BiH, upriličen je kolaž duhovne i tradicionalne muzike u izvedbi kantautora i interpretatora Armina Muzaferije, Esme Zulić i doajena sevdalinke Hasibe Agić.

- Kao i dosadašnjih, i ove godine, će Kurban bajram u Oružanim snagama biti obilježen na primjeren način u skladu sa programom koji je donijelo Vojno muftijstavo u MO i OS BiH - saopćio je Ured za odnose s javnošću MO BiH. 

Među visokim zvanicama bili su predstavnici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, zamjenik ministra odbrane Mijo Krešić, sekretar Ministarstva odbrane Muhamed Smajić sa rukovodiocima organizacijski jedinica MO BiH, načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i njegov zamjenik generalmajor Ivica Jerkić sa generalskim korom.

Bajramsku akademiju uveličao je i vrhbosanski nadbiskup  i apostolski upravitelj vojnog ordinarijata mons. dr. Tomo Vukšić sa saradnicima.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo konkurs za školovanje sedam kadeta na Vojnoj akademiji u Srbiji

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine