Bosna i Hercegovina     | 08.07.2022. 12:44 |

MUP-u USK donirana dva terenska vozila

FENA Saopćenje, Foto/ Ministarstvo sigurnosti BiH

BIHAĆ, 8. jula (FENA) - Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) danas su uručena dva terenska vozila. Donacija je dio opredjeljenja Ministarstva sigurnosti BiH da se jačaju kapaciteti lokalnih policija koje se suočavaju sa izazovom nezakonitih migracija i kontinuirane podrške Evropske unije policijskim agencijama u BiH u obavljanju aktivnosti na terenu.

Saša Kecman iz Ministarstva sigurnosti BiH je istakao da je Unsko-sanski kanton posljednjih godina bio pod najvećim pritiskom migranata i vrlo često pripadnici MUP-a pružaju podršku nadležnim institucijama u upravljanju migracijama na teško pristupačnim terenima i lokacijama. Stoga će ova vozila biti od velike pomoći policiji Ključu i Sanskom Mostu u budućem radu, naglasio je Kecman.

Primopredaji u Bihaću prisustvovao je ministar MUP-a USK Nermin Kljajić, Simone Guerrini iz Delegacije Evropske unije u BiH kao donatora i IOM-a, koji je implementirao ovaj projekat.

U protekom periodu, uz koordinaciju Ministarstva sigurnosti BiH i finansijsku podršku Evropske unije, osigurana su terenska i višenamjenska vozila i za MUP-ove Zapadnohercegovačkog i Bosansko-podrinjskog kantona.

Ministarstvo sigurnosti BiH će uz pomoć partnerskih institucija nastaviti da podržava rad lokalnih zajednica, a posebno u oblasti jačanja sigurnosti. Kecman je istakao da je u proteklom periodu napravljen značajan iskorak u ovoj oblasti, te da je unaprijeđen sistem upravljanja migracijama, što je rezultiralo i značajnim smanjenjem broja migranata u BiH.

Zahvaljujući tome popravljena je sigurnosna i humanitarna situacija u USK, gdje su migranti izmješteni iz naseljenih mjesta u prihvatne centre. Uz zatvaranje Sedre u prošloj godini, zbog povoljne situacije nedavno je Ministarstvo sigurnosti zatvorilo i prihvatni centar Miral u Velikoj Kladuši, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu