Bosna i Hercegovina     | 16.06.2022. 14:37 |

Mediacentar Sarajevo - Krivične prijave za veličanje ratnog zločinca Ratka Mladića u NP 'Sutjeska'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. juna (FENA) – Mediacentar Sarajevo je u skladu s krivičnim zakonima u Bosni i Hercegovini uputio krivične prijave Tužilaštvu BiH i Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju, uz priložene dokaze, o veličanju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Naime, kako pojašnjavaju, tokom omladinskog kampa, ekipa Mediacentra Sarajevo je 22. maja ove godine, u bašti restorana hotela “Mladost”, koji je u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska, svjedočila neprimjerenom, javnom veličanju lika i djela osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Iz Mediacentra navode, da je nepoznata osoba, u manjem društvu, uz gusle pjevala pjesmu koja slavi Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS (VRS). “Da srpskom vojskom komanduje … da pred vojskom vazda bude prvi, kad sloboda rađa se od krvi; Da predvodi srpske divizije, hej to je Ratko Mladić, hej đenerale” - neki su od stihova ispjevane pjesme.

- Posebno uznemirujuća je činjenica da uprava hotela ni u jednom trenutku dok je trajao incident nije učinila ništa da ga zaustavi ili sudionike upozori zbog ponašanja – navodi se u saopćenju Mediacentra Sarajevo.

Stoga su i uputili krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona BiH i Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju prijavu o izvršenom krivičnom djelu javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje iz člana 359. Krivičnog zakona Republike Srpske.

Smatraju da veličanje ratnih zločinaca kao i odobravanje, negiranje, umanjivanje i opravdavanje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti je nedopustivo., te da za navedeni i svaki sličan incident mora se utvrditi odgovornost a počinionicma izreći zakonima predviđene kazne.

Iz Udruženja „Vaša prava BiH“, koje zastupa Mediacentar Sarajevo u ovim postupcima, apeluju na nadležna tužilaštva da u što kraćem roku procesuiraju ovakva krivična djela, a sve u cilju prevencije govora mržnje kao neprihvatljive društvene pojave izrazito visokog stepena društvene opasnosti.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove 8. juna 2021. godine donio je drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Saradnja Mediacentra Sarajevo i Bošnjačkog instituta na digitalizaciji periodičnih publikacija

Prezentovana publikacija Mediacentra o štetnim narativima tokom izbora

Predstavljanje knjige Nenada Pejića o izvještavanju iz kriznih situacija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu