Kultura     | 15.06.2022. 15:47 |

Kosovske umjetnice izlažu u Sarajevu u Galeriji 'Manifesto'

FENA Saopćenje, Foto/ Galerija Manifesto

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Galerija savremenih umjetnosti Manifesto najavila je za petak otvarenje izložbe “The Chit-Chats”. Predstavljajući tri različite generacije umjetnica na Kosovu, uspostavlja transtemporalnu komunikaciju o feminističkoj borbi. 

Kako navodi organizator, sublimirajući različite feminističke kontra-narative i primjere ženskog (vizualnog) pisma, ta izložba nastoji pokrenuti javni razgovor o raznovrsnim oblicima represije patrijarhata na području Balkana, njenim posljedicama, ali i mogućnostima njenog dokidanja. Šta su bili, šta jesu te šta bi mogli biti feministički kontra-narativi, samo su neka od pitanja koja nameće ta postavka.

- U okviru te izložbe, sarajevskoj publici se prvi put predstavljaju umjetnice Alije Vokshi, prva akademski obrazovana slikarica na Kosovu, umjetnički kolektiv Haveit, te mlade multimedijalna umjetnica Laureta Hajrullahu. Tim povodom, 18. juna u 16 sati u prostoru Galerije Manifesto bit će upriličen razgovor sa umjetnicama - najavljeno je. 

Izložba 'The Chit-Chats' dio je projekta kulturalne razmjene između BiH i Kosova pod nazivom How to be a pioneer: Feminism, Art, and Future, koji Galerija Manifesto realizira u partnerstvu sa organizacijom Mini studio iz Prištine. Projekt su podržali British Council BiH i British Council Kosovo.

Izložba će biti postavljena do 1. jula, a za publiku dostupna radnim danom i subotom od 12 do 18 sati. Otvorenje izložbe “The Chit-Chats” bit će upriličeno 17. juna s početkom u 20 sati.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Radovi Grupe 'Zvono' u galeriji 'Manifesto'

“Braco Dimitrijević I met at 11.21 am, Sarajevo 2002', Andreja Đerkovića u Galeriji Manifesto

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine