Bosna i Hercegovina     | 09.06.2022. 13:20 |

Vlada FBiH donijela Uredbu o informacionom sistemu zaštite okoliša u FBiH

FENA Saopćenje, Foto/ Hazim Aljović

SARAJEVO, 9. juna (FENA) - Vlada Federacije BiH danas je na sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, donijela Uredbu o informacionom sistemu zaštite okoliša u FBiH.

Ova uredba reguliše uspostavljanje sistema prikupljanja podataka i informacija o okolišu, nadležnost i način uspostavljanja informacionog sistema zaštite okoliša FBiH, razvoj i vođenje informacionog sistema, vrste podataka, te način i rokove prikupljanja i dostavljanja podataka, kao i informisanje javnosti.

U skladu sa Zakonoma o zaštiti okoliša, ovaj sistem se organizuje kao jedinstveni informacioni sistem zaštite okoliša u FBiH. U skladu sa Zakonom, Federalno ministarstvo okoliša i turizma u saradnji s Fondom za zaštitu okoliša uspostavlja i organizuje funkcionisanje Informacionog sistema u FBiH, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Informacioni sistem se organizuje kao jedinstven i zasniva sa na medusobno informaciono povezanim elektronskim bazama podataka, te se vodi kao web bazirana platforma s kreiranim internet portalom. On omogućava prikupljanje i pružanje podataka i informacija koji su obradeni i analizirani u skladu sa međunarodnom i evropskom metodologijom, te razmjenu podataka o okolišu s postojećim sličnim sistemima na nivou Evropske unije i država članica.

Informacioni sistem, između ostalog, obuhvata sve podatke i informacije koje su utvrđene Zakonom, a odnose se na tlo, vodu, zrak, biosferu, izgrađeni okoliš, opasne supstance i tehnologije, otpad, buku i radijacijske i svjetlosne uticaje.

Program njegove uspostave i vođenja i Federalna lista indikatora bit će doneseni u roku od godine od stupanja na snagu ove uredbe. Do tada će subjekti izvještavanja dostavljati obrađene podatke za potrebe praćenja stanja okoliša, bez naknade u skladu sa zahtjevom Fonda.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Guverner Centralne banke Kosova: Nova Uredba ne zabranjuje mijenjanje bilo koje valute

Do kraja godine bit će uređen okoliš 37 sarajevskih škola i vrtića

Papa Franjo piše nastavak enciklike o okolišu iz 2015. godine

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu